Wpisy z tagiem: kurczak

środa, 22 lutego 2012
Pierogi ze szpinakiem, kurczakiem i serem

http://rozkoszsmaku.blox.pl/resource/Pierogi_ze_szpinakiem3.jpg

Pomysł na to danie zaczerpnąłem ze strony Kwestia smaku. Pierogi te są idealne kiedy spodziewamy się gości. Wyglądają oryginalnie, a smakują rewelacyjnie. Przyrządzałem je już nie jeden raz i dalej nie mam dość....

 

Składniki (na ok. 120 pierogów):

- 450 g piersi z kurczaka, posypanych mieszanką grilową i smażonych na złoto
- 450 g twarogu
- 650 g mrożonego szpinaku
- 1 jajko
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 2 łyżki posiekanej, świeżej mięty
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 2 szczypty estragonu
- sól, pieprz

 

Przepis na ciasto znajdziesz tutaj

Wykonanie. Szpinak rozmrażamy, odciskamy wodę i drobno siekamy. Usmażonego kurczaka siekamy na drobne kawałki. Szpinak, kurczaka i twaróg mieszamy razem. Dodajemy jajko, parmezan, czosnek, miętę, estragon, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem mieszamy i mamy farsz gotowy. 

Następnie rozkładamy farsz na wycięte kółka z ciasta i formujemy pierogi. Wrzucamy je na osolony wrzątek i gotujemy około 2 minut od wypłynięcia.

Gotowe pierogi najlepiej smakują z roztopionym masłem z dodatkiem bułki tartej i odrobiną wegety. 

piątek, 27 maja 2011
Burgery z kurczaka

burgery z kurczaka

 
Składniki (na 4 burgery):

- 1 filet z kurczaka
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
- 4 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
 

Kaszę jęczmienną, opłukać, zalać 1,5 szkl. wody i ugotować na sypko. Filet skurczaka pokroić na kawałki i zmielić w blenderze razem z czosnkiem, solą i pieprzem. Połaczyć mięso z kurczaka z przestudzoną kaszą, dodać natkę pietruszki, wymieszać. Z masy uformować kotlety i smażyć z obydwu stron na patelni.

wtorek, 24 maja 2011
Potrawka z kurczaka

potrawka z kurczka

 
Składniki:

- pierś z kurczaka
- mieszanka mrożonych warzyw (brokuł, kalafior, marchewka, brukselka, groszek...)
- przyprawa do kurczaka (lub curry, słodka papryka i sól)
- sól, pieprz
- 1/3 szklanki śmietanki do zup
- 2 łyżki mąki
- olej do smażenia
 

Pierś z kurczka pokroić w kostkę, obsypać przyprawą do kurczaka i odstawić na co najmniej 15 min., a następnie usmażyć na złoty kolor na patelni. Kwałki kurczka przełożyć do rondelka zalać ok. 1,5 szkl. wody i dodać mrożone warzywa. Całość dusić pod przykryciem 15 min. aż warzywa zmiękną. Pod koniec doprawić solą, pieprzem i zagęścić śmietanką rozmieszaną z mąką.

Podawać z ryżem.

piątek, 27 sierpnia 2010
Sałatka z selera naciowego

sałatka z selera naciowego


Składniki:
- seler naciowy
- pojedyncza pierś z kurczaka
- pół puszki kukurydzy
- kilka łyżek majonezu
- sól, pieprz, koperek

Łodygi selera pokroić w drobną kosteczkę. Pierś z kurczaka ugotować z dodatkiem soli i nacią z selera (lub kawałkiem łodygi), pokroić w kosteczkę. Dodać kukurydzę, majonez, przyprawy i wymieszać.

 

wtorek, 11 maja 2010
Szaszłyki z grilla

szaszlyki_z_grilla

 

Składniki:

- piers z kurczaka
- kolorowa papryka
- bakłażan
- cebula
- pieczarki
- olej
- gotowa mieszanka przypraw np. kebeb, do kurczaka, do grilla


Wszystkie składniki pokroić na kawałki. Kurczaka polać olejem i wymieszać z przyprawą, odstawić na co najmniej pół godziny. Warzywa i pieczarki posolić, odstawić aby nieco zmiękły, odlać powstały sok.

Patyczki namoczyć w wodzie (nie będą się palić na ruszcie). Nadziewać poszczególne składniki na przemian. Gotowe szaszłyki moczyć w mieszance oleju z przyprawami i kłaść na ruszt. Piec ok. 20 min. przewracając z każdej strony.

środa, 03 marca 2010
Sałatka przedwiosenna

sałatka przedwiosenna

 

Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- łyżka oleju
- kapusta pekińska
- puszka kukurydzy
- 3 ogórki kiszone
- ceblula
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- sól, pieprz

Sos czosnkowy:
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- łyżka mleka (jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty)
- 3 ząbki czosnku

sałatka przedwiosenna

 

Na suchej patelni przyprażyć ziarna słonecznika, odsypać na bok - posłużą na koniec do dekoracji.

Filet z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i odstawić na 30 min. Następnie wlać na patelnię olej i przyrumienić go na złoty kolor.

Kapustę pekińska poszatkować, ogórka i cebulę pokroić w kostkę, dodać kukurydzę i kurczaka, dodać pieprz i sól i wymieszać.

Z pozostałych składników przygotować sos. Polać nim sałątkę i posypać ziarnami słonecznika.

 

sobota, 20 lutego 2010
Kurczak po hindusku (w słodko - pikantnym sosie)

 

kurczak po hindusku

 

Składniki:

- pół piersi z kurczaka
- 2 średnie cebule
- kawałek korzenia selera
- słoik przecieru pomidorowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki rodzynek
- sól, łyżeczka cynamou, szczypta ostrej papryki, przyprawa do kurczaka (lub curry), szczypta oregano lub bazyli
- olej

 

Kurczaka pokroić w kostkę, polać olejem, obsypać przyprawą do kurczaka i wstawić na co najmniej 30 min. do lodówki. Cebulę pokroić w grube piórka, seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rodzynki namoczyć w wodzie.

Następnie kurczaka przyrumienić na patelni, dodać cebulę i seler. Gdy zmięknie cebula dodać przecier pomidorowy i koncentrat. Rodzynki odcisnąć z wody, posiekać i również dodać. Całość dusić ok. 10 min. Pod koniec doprawić solą, cynamonem, papryką i oregano (ewentualnie dodać łyżeczkę cukru).

Podawać z ryżem.

czwartek, 04 lutego 2010
Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

 

kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Składniki:

- pierś z kurczaka
- cebula lub por
- nieduża marchewka
- kawałek selera
- łyżka oliwy
- pół szklanki płynnej śmietanki do sosów
- łyżka mąki
- łyżka musztardy
- sól, pieprz, zioła prowansalskie

 

Pierś pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć i odstawić na pół godziny. Następnie  kawałki kurczaka podsmażyć na oleju, dodać cebulę pokrojoną w piórka, starty seler i marchew. Zalać szklanką wody i dusić do miękkości. Dodać śmietankę rozmieszaną z mąką. Doprawić solą, pieprzem, łyżką musztardy i ziołami prowansalskimi.

 

wtorek, 02 lutego 2010
Sałatka wyśmienita

sałatka wyśmienita

Składniki:
- sałata lodowa
- 3 pomidory
- świeży ogórek
- feta
- filet z kurczaka
- przyprawa do kurczaka

 

Sos czosnkowy:
- 3 łyżki śmietany
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka mleka
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz

 

Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą i smażymy na złoto na patelni. Sałatę rwiemy na kawałki, ogórek, pomidory i fetę kroimy w dość dużą kostkę.

Do szklanego naczynia układamy kolejno warstwami: sałatę, pomidory, ogórek, fetę, kurczaka. Polewamy po wierzchu sosem czosnkowym.

 

Sos : Czosnek gnieciemy przez praskę i mieszamy ze śmietaną, majonezem, mlekiem i przyprawami (powinien być rzadki, tak aby spokojnie przepływał do dolnych warstw sałatki).

sobota, 30 stycznia 2010
Piersi z kurczaka po prowansalsku

piersi z kurczaka po prowansalsku

Składniki:

- dwie piersi z kurczaka (ok. 0,5 kg),
- mały słoik czarnych oliwek,
- 500 ml wina białego wytrawnego,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 duża cebula,
- 2 puszki posiekanych pomidorów,
- 2 kostki rosołowe, sól, pieprz, zioła prowansalskie,
- oliwa.

 

Piersi z kurczaka tniemy na większe kawałki i smażymy na oliwie do czasy gdy uzyskają rumiany kolor. Usmażone piersi wyjmujemy z patelni, a na tej samej oliwie szklimy pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory z puszki i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Następnie wlewamy wino, dodajemy kurczaka oraz przyprawy i gotujemy razem około 30 minut aby wino odparowało a kurczak zmiękł. Pod koniec dodajemy oliwki i gotujemy jeszcze parę minut. Najlepiej smakuje z makaronem.

 
1 , 2


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

stat4u

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...