Kategorie: Wszystkie | Dania główne | Desery | Napoje | Przekąski | Sałatki | Zupy | Śniadania
RSS
wtorek, 16 czerwca 2015
Ciasto z owocami

ciasto z owocami czeresniami

 

Dzisiaj przepis na banalne ciastko z owocami. Można powiedzieć, że to taki podstawowy przepis jak na biszkopt, tylko że z dodatkiem tłuszczu dzięki czemu ciasto nie jest takie suche. Dobrze sprawdza się w awaryjnych sytuacjach gdy nie mamy wiele czasu na przygotowanie świeżego, domowego ciasta.

Można używać dowolnych owoców, chociaż osobiście najbardziej lubię z porzeczką, wiśniami, czereśniami (jabłek, gruszek nie polecam bo zlewają się w jednokolorową masę z ciastem, a poza tym brakuje przełamania smaku czymś soczystym).

 

Składniki:
- 6 jaj
- 2 szklanki cukru pudru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju
- ok. 3 garście świeżych owoców (porzeczki, czereśnie, wiśnie)

 

Białka ubić z cukrem pudrem. Dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać mąkę i olej, wszystko dokładnie wymieszać. Masę przelać do wysmarowanej formy, na wierzch wrzucić dowolne owoce (na zdjęciu wersja z czereśniami).

Piec do 45 min. w temp 180 st.

Po wyjęciu z piekarnika można oprószyć cukrem pudrem, jeśli ktoś lubi, i gotowe :)


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

stat4u

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...