Kategorie: Wszystkie | Dania główne | Desery | Napoje | Przekąski | Sałatki | Zupy | Śniadania
RSS
niedziela, 29 listopada 2009
Pierogi ruskie ze skwarkami

 

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie ze swkarkami

 

Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki,
- 1 jajko,
- 3/4 szklanki wrzątku,
- 1/4 szklanki zimnej wody,
- 1 łyżeczka soli

 

Składniki na farsz:

- 250g twarogu,
- 100g boczku wędzonego,
- 1 cebula,
- 4 ziemniaki średniej wielkości,
- sól, pieprz, słodka papryka

 

Ciasto na pierogi. Wsypujemy mąkę do miski, dodajemy sól. Następnie zalewamy mąkę wrzątkiem i dodajemy zimnej wody. Mieszamy wszystko łyżką, a kiedy mąka połączy się z wodą, dodajemy jajko i mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę. Odstawiamy na 20 minut, potem ciasto wyrabiamy i znowu odstawiamy na 20 minut. Gotowe ciasto wałkujemy i wycinamy okrągłe placuszki szklanką. Małą łyżeczką nakładamy farsz, zlepiamy pierogi i wrzucamy na osolony wrzątek na 5 minut. Pierogi można podawać ze śmietaną lub roztopionym masłem.

Farsz. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni. W połowie smażenia dodajemy na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy razem jeszcze około 5 minut. Ziemniaki obieramy, gotujemy i gnieciemy (robimy puree). Twaróg, ziemniaki oraz boczek z cebulką mieszamy razem i przyprawiamy do smaku. Najlepiej jest mieszać składniki gdy ziemniaki są gorące.

środa, 25 listopada 2009
Kotlet z kurczaka z sałatką

 

kotlet z kurczaka

kotlet kurczakowy

 

Składniki na kurczaka:

- pierś z kurczaka
- 1 jajko
- bułka tarta
- mąka
- sól, pieprz


Składniki na sałatkę:

- 8 pomidorów koktajlowych
- 1/3 ogórka
- 1/2 papryki
- 1 liść sałaty lodowej
- 10 oliwek z serem feta
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- koperek
- sól, pieprz


Pierś rozbijamy tłuczkiem i wcieramy sól oraz pieprz. Na talerz rozbijamy jajko i roztrzepujemy je. Następnie dodajemy mąkę aby wyszła dosyć gęsta panierka. Na drugi talerz wysypujemy bułkę tartą. Rozgrzewamy patelnię z olejem do smażenia, bierzemy naszą pierś i maczamy w panierce z obu stron, następnie w bułce tartej i wrzucamy na patelnie. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Pierś mozna podawać z ryżem, ziemniakami lub kaszą gryczaną.

Sałatka: Pomidory kroimy na połówki, ogórek i papryke w kostkę lub paski. Sałatę lodową rwiemy na dosyć drobne części i mieszamy razem ze wszystkimi warzywami wraz z oliwkami. Szatkujemy garść kopru i wsypujemy do szklanki, dodajemy oliwę i sok z cytryny, mieszamy i dodajemy do warzyw. Dodajemy soli i pieprzu do smaku i mieszamy.

niedziela, 22 listopada 2009
Największy nałóg

To już nawet nie jest nałóg ale coś więcej. Nie dosyć że spożywamy posiłki trzy razy dziennie, to jeszcze teraz o tym rozmawiamy, śnimy i marzymy. Analizujemy każdy drobiazg tak, aby danie było jeszcze smaczniejsze i bardziej wyjątkowe.

13:38, junogordes
Link Dodaj komentarz »


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

stat4u

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...