czwartek, 08 marca 2012
Grochówka na wędzonce

http://rozkoszsmaku.blox.pl/resource/grochowka302.jpg

No i przyszła pora na grochówkę. Niektórych może zdziwić fakt, że dodałem do zupy i makaron i ziemniaki, o rety, co to za mieszanka!? Ha, wyśmienita. To jeden z najlepszych zupnych smaków z mojego dzieciństwa.....

Składniki na duży garnek:

- ok. 5 litrów wywaru (najlepiej z wędzonych kości)
- 1 szklanka grochu połówkowego
- 150 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę,
- 250 g kiełbasy, pokrojonej w plastry
- 1 cebula, pokrojna w kostkę
- 2 duże marchewki, pokrojone w talarki
- 1 pietruszka, starta na tarce
- pół selera, startego na tarce
- 1 mały por, pokrojony w talarki
- 3 spore ziemniaki, pokrojone w kostkę,
- 2 garści suszonego makaronu (najlepiej domowego)
- sól, pieprz, majeranek

 

Wykonanie. Groch namoczyć na noc w zimnej wodzie. Na drugi dzień wsypać groch do garnka, zalać wodą i gotować. Gdy troszkę zmięknie, dodać go do wywaru i gotować jeszcze ok. 5 minut. 

Marchew, pietruszkę, seler, por i ziemniaki dodać do garnka ciągle gotując. Następnie dodać makaron i po krótkim czasie kiełbasę, boczek i cebulę, wcześniej usmażone.

Gotować całość aż wszystkie składniki będą miękkie, szczególnie warzywa i groch. Dosmaczyć solą, pieprzem oraz dużą ilością majeranku (ok. 1,5 łyżki soli można dodać już wcześniej aby wywar nabierał smaku).

Zupa powinna wyjść dość gęsta, ale nie do przesady. Zawsze można ją rozrzedzić, ale nie wodą tylko wywarem (może być z kostki), wtedy zupa nie utraci smaku.

Gróchówka jest bardzo treściwa, dlatego drugie danie na obiad raczej odpada nam z menu :) 

sobota, 08 października 2011
Zupa meksykańska

http://rozkoszsmaku.blox.pl/resource/Zupa_meksykanska01.jpg

Przepis zaczerpnięty z fajnej strony www.skutecznie.tv, delikatnie zmodyfikowany :)

 

Składniki:

- 500g mięsa mielonego (ja dałem mieszankę wołowo-wieprzową),
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane,
- 2 duże cebule, pokrojone w małą kostkę,
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę,
- puszka posiekanych pomidorów (ok. 400g),
- puszka czerwonej fasoli,
- puszka kukurydzy,
- 400 ml wody,
- 1 wołowa kostka rosołowa, 
- 2 spore łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki papryki chili,
- szczypta kuminu (opcjonalnie, kto nie lubi niech nie dodaje),
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
- sól

 

Wykonanie. Do garnka wsypujemy fasolkę z puszki, kukurydzę, pomidory i wlewamy 400 ml wody. Dodajemy pieprz ziołowy, gotujemy całość około 15 minut i odstawiamy.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju lub oliwy i dodajemy mięso mielone. Posypujemy przyprawami czyli, bazylią, oregano, papryką słodką, 1/2 łyżeczką soli, papryką chili (ja doprawiałem ostrość zupy na samym końcu w obawie że może być za ostra), kuminem (opcjonalnie). Całość mieszamy, rozdrabniamy i smażymy na dość mocnym ogniu. Po około 10 minutach dodajemy cebulę, a za kolejne 3 minuty paprykę pokrojoną w kostkę i całość dusimy do momentu aż papryka zacznie robić się miękka. Następnie dodajemy czosnek, mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.

Zawartość patelni dodajemy do gotującej się zupy i mieszamy. Jeśli zupa jest bardzo gęsta, dodajemy jeszcze 400 ml wody i doprawiamy do smaku kostką rosołową, solą, oregano, bazylią, słodką papryką i chili. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i ostatni raz próbujemy czy zupa jest już wystarczająco przyprawiona.

Do zupy bardzo pasuje pszenne pieczywo jak bułka czy bagietka. Życzę smacznego :) 

poniedziałek, 04 kwietnia 2011
Zupa krem z brokułów

zupa krem z brokułów


Składniki:

- cebula
- mala marchewka
- 2 ziemniaki
- 450 g mrożonych lub swieżych brokułów
- 5 ząbków czosnku
- oliwa lub olej do smażenia
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- grzanki, jajka ugotowane na twardo

Cebulę, ziemniaki i marchewkę pokroić w drobną kostkę. Na dno garnka wlać oliwę i zeszklić na niej warzywa. Zalać 1,5- 2 l wody, chwilę gotować i następnie dodać brokuły. Pod koniec, gdy wszystkie warzywa zmiękną dodać posiekany czosnek, sól i pieprz do smaku.

Zdjąć z ognia i całość zmiksować blenderem. Dodać 2 łyżki masła i wymieszać. Podawać z grzankami i jajkiem ugotowanym na twardo.

 

Tagi: brokuły
14:26, bee-3 , Zupy
Link Komentarze (2) »
sobota, 22 stycznia 2011
Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Składniki:

- 7 średnich cebul pokrojonych w półtalarki,
- 5 łyżek masła,
- 5 łyżek oliwy,
- 3 łyżki mąki,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 4 łyżki octu balsamicznego,
- 2 litry wywaru wołowego (może być z kostki),
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka natki pietruszki,
- bagietka,
- 10 dag startego żółtego sera,
- sól, pieprz

 

Wykonanie. Na patelni rozgrzewamy oliwę i 3 łyżki masła, smażymy na niej cebulę na jasnozłoty kolor. Posypujemy mąką, cukrem i słodką papryką i smażymy jeszcze około 3 minut.

Wywar wołowy zagotowujemy z tymiankiem i natką pietruszki. Dodajemy zesmażoną cebulę i ocet balsamiczny. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu około 40 minut.

Na dwóch łyżkach masła obsmażamy pokrojoną na kromki bagietkę. Zdejmujemy z patelni, posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku, tak aby ser się rozpuścił (kilka minut w temperaturze 180 stopni). Gorącą zupę wlewamy do miseczki lub talerza i na wierzch położyć gotową grzankę. Zupa jest bardzo smaczna i nadaje się na podawanie na przyjęciach.

Tagi: cebulowa zupa
14:17, junogordes , Zupy
Link Komentarze (2) »
niedziela, 02 stycznia 2011
Zupa serowa

Zupa serowa

Składniki:

- 2 litry rosołu,
- 4 trójkąciki sera topionego,
- 17 dag żółtego sera, np. Edamskiego,
- 1 szklanka mleka,
- 1 duża cebula,
- 2 łyżki mąki,
- 1 łyżka masła,
- smażone grzanki (np. z bułki),
- natka pietruszki

 

Wykonanie. Ser żółty zetrzeć na drobnych oczkach, zalać mlekiem i odstawić. Serek topiony wrzucić na wrzący rosół i rozpuścić. Cebulę pokroić w kostkę, przysmażyć na maśle razem z mąką i dodać do rosołu. Dokładnie rozmieszać, aby nie powstały grudki. Następnie dodać żółty ser wraz z mlekiem. Gdy ser się rozpuści, zupę zestawić z ognia na parę minut (jeśli zupa wygląda tak jakby była zważona po dodaniu śmietany, można ją zmiksować blenderem). Zupę wlewać na talerz lub miski, posypać grzankami i natką pietruszki.

18:58, junogordes , Zupy
Link Komentarze (6) »
czwartek, 07 października 2010
Zupa z selera naciowego

zupa z selera

 

Składniki:

- 1 seler naciowy
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki curry
- sól
- 2 łyżki śmietany do zup

Cebulę pokroić w kosteczkę, selera w plasterki i podsmażyć w garnku na maśle. Gdy cebula się zeszkli wlać 2 szklanki wody i gotować ok. 20 min. aż seler zmięknie. Osolić, dodać curry i zmiksować. Pod koniec dodać śmietanę i zamieszać.
Tagi: seler
23:29, bee-3 , Zupy
Link Komentarze (2) »
sobota, 13 lutego 2010
Zupa z soczewicy

zupa z soczewiy

 

Składniki:
- 2 szklanki soczewicy
- cebula
- marchewka
- kawałek selera
- 4 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki śmietany do zup
- ziele angielskie, liść laurowy
- sól, pieprz, bazylia lub oregano

 

Przed gotowaniem soczewicę namoczyć na kilka godzin lub na noc. Odcedzić, zalać 2 litrami świeżej wody i gotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, marchew i seler zetrzeć na tarce i przysmażyć na oliwie. Następnie warzywa dodać do soczewicy, wrzucić ziele angielskie i liść laurowy, gotować ok. 30 min. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą bazylii i zmiażdżonym czosnkiem. Pod koniec zagęścić śmietaną do zup.

Żeby uzyskać bardziej gęstą i kremową zupę można ją jeszcze zmiksować.

Podawać z grzankami.

niedziela, 31 stycznia 2010
Zupa pulpetowa

zupa pulpetowa

 

Składniki na zupę:

- wywar drobiowy
- liść laurowy, ziele angielskie
- 2 marchewki
- pół selera
- cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, ostra papryka w proszku
- 2-3 łyżki śmietany do zup

 

Składniki na pulpety:
- 30dag mielonego mięsa drobiowego
- 10 dag startego żółtego sera
- 2 łyżki kaszy manny
- sól, pieprz
- łyżka mąki

 

Ugotować wywar z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Marchewkę i seler zetrzeć, cebulę pokroić w drobna kostkę i dodać do wywaru. Gotować aż warzywa zmięknął, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Zagęścić śmietaną.

Z mięsa, kaszy i żółtego sera wyrobić jednolitą, dającą się formować masę (w razie potrzeby dodać więcej kaszy lub sera), doprawić solą i pieprzem. Formować kuleczki i obtaczać je w mące. Dodać wszystkie do zupy i gotować jeszcze 15 min.

Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki lub koper.

Tagi: zupa
12:53, bee-3 , Zupy
Link Komentarze (1) »


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

stat4u

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...