wtorek, 16 czerwca 2015
Ciasto z owocami

ciasto z owocami czeresniami

 

Dzisiaj przepis na banalne ciastko z owocami. Można powiedzieć, że to taki podstawowy przepis jak na biszkopt, tylko że z dodatkiem tłuszczu dzięki czemu ciasto nie jest takie suche. Dobrze sprawdza się w awaryjnych sytuacjach gdy nie mamy wiele czasu na przygotowanie świeżego, domowego ciasta.

Można używać dowolnych owoców, chociaż osobiście najbardziej lubię z porzeczką, wiśniami, czereśniami (jabłek, gruszek nie polecam bo zlewają się w jednokolorową masę z ciastem, a poza tym brakuje przełamania smaku czymś soczystym).

 

Składniki:
- 6 jaj
- 2 szklanki cukru pudru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju
- ok. 3 garście świeżych owoców (porzeczki, czereśnie, wiśnie)

 

Białka ubić z cukrem pudrem. Dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać mąkę i olej, wszystko dokładnie wymieszać. Masę przelać do wysmarowanej formy, na wierzch wrzucić dowolne owoce (na zdjęciu wersja z czereśniami).

Piec do 45 min. w temp 180 st.

Po wyjęciu z piekarnika można oprószyć cukrem pudrem, jeśli ktoś lubi, i gotowe :)

niedziela, 22 czerwca 2014
Kasza jaglana z truskawkami

kasza jaglana z truskawkami

 

Po baaardzo długich wakacjach od bloga postanowiłam w końcu umieścić nowy wpis. Nie jest to raczej nic specjalnego - ot taki przepis na słodki deser,  ale mam nadzieję, że teraz zacznę tu częściej zaglądać ;) Przy okazji dziękuję wszystkim wspaniałym osobom, które w ostatnim czasie poznałam, a które w sposób pośredni i bezpośredni zmotywowały mnie do powrotu na bloga, nawet o tym nie wiedząc :)

A oto przepis......

Składniki:

- 0,5 szklanki kaszy jaglanej

- szklanka mleka + 1/4 szklanki wody

- łyżka masła

- łyżka miodu

- cynamon

 

Dodatki:

- garść truskawek

- cukier do smaku

- starta skórka z cytryny

 

Kaszę opłukać. Ugotować w mleku z dodatkiem wody (ok. 10 min), od czasu do czasu mieszając. Dodać masło, miód, i odrobinę cynamonu. (Jeśli zbyt dużo mleka odparuje w trakcie gotowania, dolewam go jeszcze trochę "na oko", tak żeby kasza się nie przepalała). Zdjąć kaszę z ognia, przykryć i zostawić na kolejne 10 min.

W tym czasie rozgniatam widelcem truskawki z cukrem i podgrzewam na patelni lub mniejszym rondelku. Mieszam chwileczkę, do momentu rozpuszczenia się cukru.

Kaszę wykładam na talerz, obok podaję truskawkowy sos. A żeby całość nie wydawała się zbyt mdła i przesłodzona przełamuję smak świeżo startą skórką z cytryny.

Smacznego :)

 

 

PS. Rysując to serce na talerzu ciągle nuciły mi się słowa "....miałem serca pół..." może ktoś kojarzy skąd to tekst?

Edit: Już wiem, chodziło o Tadeusza Nalepę " Zanim odnalazłem Ciebie" ...(miałem serca pół...); swoją drogą - bardzo ładny tekst :)

 

 

sobota, 25 czerwca 2011
Gofry z bitą śmietaną

gofry z bitą śmietaną

Składniki:

- 0,5 kg mąki 
- 4 jaja
- 400 ml mleka
- 15 dag masła
- 30 dag cukru pudru
- 20 g proszku do pieczenia
- cukier waniliowy (opcjonalnie)
- aromat zapachowy (opcjonalnie)
- 375 ml śmietanki 30%

 

Wykonanie.  Jaja utrzeć z cukrem na pulchną masę, następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, roztopione masło, cukier puder i pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Gofry piec około 3 minut, nakładając niewielką ilość ciasta (czas pieczenia i ilość ciasta zależy od gofrownicy jaką posiadamy).

Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru.  Ponadto na gofry można nakładać dżem lub świeże owoce i posypywać czekoladą.

 

 

niedziela, 24 kwietnia 2011
Babka drożdżowa

babka drożdżowa wielkanocna

 

Składniki:
- 3 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 3 jajka
- 100 g roztopionej margaryny
Rozczyn z drożdży:
- 30 g świeżych drożdży
- pół szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki mąki
- łyżka cukru
Dodatki:
- garść rodzynek
- drobno starta skórka z połowy pomarańczy
- rozkruszone 3 kostki czekolady
- do wysmarowania formy: tłuszcz i bułka tarta lub kasza manna

 

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Tak przygotowany rozczyn zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 20 min.

Do miski wsypać 3 szklanki mąki, dodać roztrzepane jajka, cukier, margarynę i rozczyn z drożdży. Zamieszać łyżką, a następnie wyrabiać mikserem końcówkami do ciasta drożdżowego przez 5 min aż powstanie ciągnące się ciasto o jednolitej konsystencji. Pod koniec dodać rodzynki, skórkę pomarańczową, kawałki czekolady, zamieszać, przykryć ścireczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30-40 min.

Foremki nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą (mi ciasta wystarcza na jedną formę z kominkiem i 2 małe babeczki). Wyrośnięte ciasto przekłuć łyżką i nakładać do foremek do połowy wysokości. Odstawić do podrośnięcia na 10 min przed włożeniem do piekarnika.

Piec w temperaturze 170 st. do suchego patyczka czyli przez ok. 30 - 35 min.

 

 

Tagi: babka
13:08, bee-3 , Desery
Link Komentarze (1) »
czwartek, 17 lutego 2011
Brownies czekoladowe

Brownies czekoladowe

Inspirację na te słodkości zaczerpnąłem ze strony kwestiasmaku.com oraz czasopisma Moje gotowanie.

Składniki:

- 200g gorzkiej czekolady,
- 220g masła,
- 3 jaja,
- 1/2 łyżeczki olejku waniliowego,
- 270g cukru pudru,
- 130g mąki,
- 1/4 łyżeczki soli

 

Wykonanie. 100g czekolady roztapiamy z masłem i odstawiamy do ostygnięcia. Jaja ubijamy z cukrem, dodajemy olejek waniliowy, a następnie ostudzoną czekoladę z masłem. Dalej ubijamy ciasto na wolnych obrotach, dodając powoli mąkę i sól. Miksujemy do czasu aż składniki połączą się. Pozostałą czekoladę kruszymy na małe kawałki, wsypujemy do ciasta i mieszamy łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy, po czym wlewamy ciasto (w oryginalnym przepisie forma powinna mieć wymiar 20x30, ale ja użyłem tortownicy i wyszło idealnie). Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 160 C. Po upieczeniu ciasto całkowicie ostudzić.

Brownies czekoladowe

wtorek, 28 grudnia 2010
Ciasto tureckie z lukrem

Ciasto tureckie z lukrem

Składniki:

- 15 dkg mąki pszennej,
- 15 dkg margaryny,
- 15 dkg cukru,
- 4 jaja,
- 3 łyżki kakao, 
- około 2 łyżeczek proszku do pieczenia

 

Składniki na polewę lukrową:

- 15 dkg cukru pudru,
- 3 łyżki wrzątku,
- szczypta kwasku cytrynowego

 

Wykonanie. Margarynę utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku i po łyżce mąki co 2-3 minuty. Na koniec dodać proszek do pieczenia i kakako. Wyłożyć na blachę do pieczenia na grubość około 1,5 cm i piec w temepraturze 180 stopni około 25-30 minut.

Polewa lukrowa. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i rozsmarować cienką warstwę na zimnym cieście. Odstawić do zastygnięcia.

12:51, junogordes , Desery
Link Komentarze (8) »
wtorek, 23 listopada 2010
Pieróg jaglany*

pierog jaglany

 

*Pieróg jaglany to produkt wpisany na listę tradycyjnych produktów Lubelszczyzny. Do mojej wersji pieroga dodałam rodzynki.

 

Składniki na farsz:
- 25 dag kaszy jaglanej
- 30 dag sera
- pół kostki masła
- cukier do smaku

Składniki na ciasto:

Roszczyn:
- 2 dag drożdży
- pół szklanki ciepłego mleka
- łyżka mąki
- łyżka mleka

Pozostałe składniki:
- 0,5 kg mąki
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 3 jaja
- trochę oleju (2-3 łyżki)
- 1 jajko do posmarowania ciasta


Kaszę opłukać, zalać wodą i gdy się zagotuje odlać wodę (pozbędziemy się gorzkawego posmaku). Zalać ponownie 2 szklankami wody. Gdy się zacznie gotować dodać masło i cukier. Gotować na wolnym ogniu prze ok. 15 min mieszając od czasu do czasu by się nie przepaliła. Odstawić na bok pod przykryciem i poczekać aż ostygnie.

Ostudzoną kaszę przełożyć do miski, dodać rozkruszony twaróg (jeśli farsz będzie zbyt suchy można dodać trochę mleka). Dokładnie wymieszać (najlepiej ręką).

Składniki na rozczyn wymieszać, odstawić na 15 min. Gotowy rozczyn i pozostałe składniki na ciasto wymieszać i wyrobić ciasto, odstawić na 30 min. do wyrośnięcia.

Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować. W wysmarowanej tłuszczem blaszce położyć placek, jaglany farsz, i drugi placek. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem i pokłuć widelcem. Piec ok 45 min. w temp.180 st.

Bo wyjęciu z piekarnika wyjąć z blachy i przykryć ściereczką (ciasto musi zmięknąć).

 

Najlepiej smakuje ciepłe ze szklanką mleka :)

 

 

 

 

piątek, 01 października 2010
Czurczchela

Czurczchela

Do wykonania tego deseru zainspirował mnie przepis ze strony www.cukierniczekreacje.blox.pl. Muszę przyznać, że jest to dosyć czasochłonne ale jest bardzo smaczne i wygląd też mi się podoba. A więc do roboty.....

Składniki:

- świeży sok z jasnych winogron (potrzebnych jest 2 kg winogron),
- szklanka wyłuskanych orzechów włoskich i laskowych,
- 6 łyżek mąki,
- pół łyżeczki soli

 

Wykonanie. Orzechy nawlekamy na poczwórnie złożoną nić lub na grubą bawełnianą o długości około 13 cm. Następnie Sok z winogron wlewamy do niewielkiego garnka i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mąkę rozprowadzoną w kilku łyżkach zimnego soku z winogron. Całość dokładnie mieszamy i zmniejszamy ogień na kuchence, aby sok lekko się gotował. Po 40 minutach dodajemy sól i gotujemy jeszcze około 1 godziny. Dosyć często mieszamy, gdyż gęstniejący sok lubi się przepalać. Kiedy z 1 litra soku pozostanie tylko około jedna szklanka, kolor będzie ciemny, a gęstością przypominać będzie karmel, to oznacza że nasz sos jest gotowy. Zdejmujemy go z ognia i maczamy w nim orzechy. Wieszamy w suchym i przewiewnym miejscu i czekamy kilka dobrych godzin aż nasz karmel zastygnie. Na koniec obcinamy supełek i wyjmujemy nitkę i pozostaje nam gotowy deser. Voila !!!

 

19:11, junogordes , Desery
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 09 sierpnia 2010
Brzoskwinie grillowane z serem pleśniowym

grillowane brzoskwinie

 

 

Składniki:

- brzoskwinie
- ser pleśniowy (camembert lub brie)
- pieprz
- jagody
- łyżeczka cukru


Brzoskwinie podzielic na połówki, wyjąć pestki. Na każdą połówkę kłaść plaster sera, posypać pieprzem i szczelnie zawinąć w aluminiowa folię. Piec na grillu ok 15 min.

Jagody rozmieszać z cukrem, tak przygotowaną świeżą konfiturą polewać ciepłe brzoskwinię zdjęte z grilla. Jeść ciepłe, łyżeczką prosto z folii :)

Ps. Zamiast jagód można użyć malin lub dowolnej konfitury.

czwartek, 01 lipca 2010
Truskawkowo - bazyliowy deser

truskawkow-bazyliowy deser

 

Składniki:

- śmietanka kremówka 30%
- truskawki
- świeża bazylia

Śmietankę ubić na sztywną pianę. Dotać pokrojoną bazylię i kawałki truskawek. Przełożyć do pucharków. Udekorować.

 
1 , 2


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

stat4u

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...