Kategorie: Wszystkie | Dania główne | Desery | Napoje | Przekąski | Sałatki | Zupy | Śniadania
RSS
poniedziałek, 05 września 2011
Sałatka z ogórków i kapusty na zimę

Sałatka z ogórków i kapusty na zimę

Składniki (ok. 11 słoików litrowych):
- 4 kg ogórków ze skórką, pokrojonych w plastry,
- 1 spora główka kapusty poszatkowana,
- 1 kg cebuli pokrojonej w piórka,
- 1 kg papryki pokrojonej w piórka,
- 6 ząbków czosnku drobno posiekanego,
- 7 marchewek startych na tartce,
- 3 łyżki soli
 
Zalewa:
- 9 szklanek wody,
- 3 szklanki octu 10%,
- 6 szklanek cukru,
- 6 łyżeczek słodkiej papryki,
- 6 łyżeczek curry,
- 3 łyżki soli,


Wykonanie. Wszystkie pokrojone warzywa posypać solą i dokładnie wymieszać. Odstawić na 2-3 godziny. Powstały sok odlać. Składniki na zalewę wlać do garnka i zagotować. Warzywa poukładać w słoikach, można dodać do nich ziele angielskie, liść laurowy oraz gorczycę. Zalać wrzącą zalewa, zakręcić i pasteryzować ok. 20 minut w temperaturze 100 stopni.


Porada. Jeśli ktoś woli miękkie, a nie chrupiące warzywa, należy chwilę zagotować warzywa wraz z zalewą i później dopiero pasteryzować. Smacznego :)

poniedziałek, 04 lipca 2011
Sałatka a la nicejska

sałatka nicejska

 

Składniki:
- sałata rzymska lub lodowa
- puszka tuńczyka
- garść pomidorków koktajlowych lub 1 duży
- 1 średniej wielkości ogórek
- 1 czerwona papryka
- 3 jaja ugotowane na twardo
- 2 małe fioletowe cebule
- 3 łyżki oliwek
 
Sos:
- 1 łyżka soku z cytryny
- pół łyżeczki musztardy
- 6 łyżek oliwy
- pieprz, sól i szczypta ziół (np. prowansalskich) do smaku
 

Sałatę porwać na kawałki i ułożyć na półmisku. Pozostałe składniki pokroić: paprykę w paseczki, cebule i ogórka w półtalarki, pomidorki w połówki, jajka w ćwiartki. Ułożyć je na sałacie, dodać tuńczyka i oliwki.

Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać do połączenia się składników i powstania czegoś w rodzaju emulsji (ja w 2 sek. robię to blenderem).

Tak przygotowanym sosem polać sałatkę.

Ps. W większości przepisów na sałatkę nicejską można spotkać w składzie fasolkę szparagową i ziemniaki. Moim zdaniem ich brak nie przeszkadza aby sałatkę tą określic mianem pysznej :) Bogactwo użytych składników i tak jest wystarczające, poza tym sałatka jest bardzo pożywna.

środa, 29 czerwca 2011
Sałatka z młodego bobu

sałatka z młodego bobu

 

Składniki:

- 30 - 40 dag młodego bobu
- 2 jajka ugotowane na twardo
- świeży koperek
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka tartej bułki
- czarny pieprz 

Bób wrzucić do gotującej się, osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić. - młody, świeży bób wystarczy gotować ok. 5 min. licząc od powtórnego zagotowania się wody w garnku, ale dla pewności warto co chwilę sprawdzać czy jest już miękki. 

Masło roztopić w rondelku i dodać do niego tartą bułkę. Na talerze kłaść porcje bobu, polać stopionym masłem z bułką. Wierzch posypać jajkiem pokrojonym w drobną kosteczkę i koperekiem. Doprawić czarnym pieprzem i wymieszać.

Tagi: bób
21:31, bee-3 , Sałatki
Link Komentarze (4) »
środa, 22 czerwca 2011
Miętowa sałatka z truskawkami

Miętowa sałatka z truskawkami

Składniki (6 porcji):
- 27 dag truskawek
- 10 dag oliwek przekrojonych na pół
- kilka porwanych liści sałaty rzymskiej (może być lodowa)
- łyżka posiekanego szczypiorku
- 27 dag sera feta
- grubo zmielony pieprz
- 3 łyżki drobno posiekanej mięty

 

Sos:
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 8 łyżek oliwy
- sól, pieprz

 

Wykonanie. Truskawki myjemy i kroimy na połówki. Sałatę układamy na półmisku, dodajemy truskawki i oliwki, posypujemy szczypiorem. Ser feta kroimy w kostkę i obtaczamy w pieprzu i dwóch łyżkach posiekanej mięty. Układamy na sałatce.

Sos. Czosnek obieramy i siekamy. Dokładnie rozcieramy z odrobiną soli. Dodajemy miód i ponownie rozcieramy. Wlewamy sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dodajemy oliwę, 1 łyżkę mięty i mieszamy. Sałatkę należy polać sosem przed samym podaniem. 

Smak takiej sałatki jest pozytywnie zaskakujący :) 

środa, 01 czerwca 2011
Sałatka rustykalna

sałatka rustykalna warzywna

Składniki:
 
- ziemniak ugotowany w mundurku (może być z wcześniejszego dnia)
- świeży ogórek
- kilka rzodkiewek
- zielenina (szczypior, natka pietruszki, koperek)
- 2 łyżki śmietany (lub kefir, jogurt naturalny)
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
 

Ziemniaka obrać ze skórki, wszystkie składniki pokroić, wymieszać ze śmietaną i gotowe :)

Taka schłodzona sałatka świetnie się sprawdza na obiad w upalny dzień.

środa, 30 marca 2011
Sałatka z buraczków

sałatka z buraczków, sałatka buraczkowa, buraczki ćwikłowe, czerwone buraki, czerwone buraczki

 

Składniki:
- słoiczek gotowych tartych czerwonych buraczków
- jabłko
- mała cebula
- łyżka majonezu
- łyżka śmietany
- kilka kropli soku z cytryny

 

Buraczki wyłożyć do miski odcedzając nadmiar soku, cebulę pokroić w kosteczkę, jabłko zetrzeć na tarce i skropić cytryną. Wszystko ostrożnie wymieszać z majonezem i śmietaną. (ostrożnie - bo łatwo nabawić się różowych kropeczek na ubraniu).

Sałatka jest słodka i winna dlatego nie dodaję do niej żadnych przypraw. Bardzo szybko się ją robi i świetnie pasuje do drugich dań. Smacznego :)

 

poniedziałek, 21 lutego 2011
Sałatka "Smak lata"

sałatka smak lata

 

Składniki:
- sałata lodowa
- papryka
- ogórek
- 2 pomidory
- średniej wielkości cebula (najlepiej fioletowa - sałatka będzie bardziej kolorowa)
- feta
- oliwki

 

Sos:
- 1/3 szklanki oliwy
- 2 łyżeczki octu
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich (lub sama bazylia, oregano)
- szczypta soli i pieprzu

Sałatę porwać na kawałki, paprykę, ogórka i fetę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, pomidory w dowolne kawałki. W dużej misce delikatnie wymieszać wszystkie pokrojone składniki oraz oliwki.

Ząbki czosnku posiekać, wymieszać z oliwą, octem i przyprawami. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę.
środa, 02 lutego 2011
Buraczany raj

Sałatka z awokado i burakiem

Składniki:

- 3 plastry wędzonego boczku,
- 2 buraki średniej wielkości,
- 1 awokado,
- sok z cytryny,
- 1/4 kapusty pekińskiej,
- 1 mała cebula pokrojona w piórka

 

Składniki na sos:

- 1 łyżka miodu płynnego,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sok z połowy cytryny,
- 1 ząbek czosnku, posiekany,
- sól, pieprz

 

Sałatka. Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 60 minut w temperaturze 190 stopni (do miękkości). Obieramy i kroimy w kostkę. Awokado obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Boczek kroimy w słupki i smazymy na patelni. Kapustę szatkujemy. Wszystkie składniki przesypujemy do salaterki i mieszamy.

 

Sos. Miód mieszamy z oliwą, octem, musztardą, sokiem z cytryny, czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem przed samym podaniem.

 

 

piątek, 22 października 2010
Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia

Składniki (3-4 osoby):

- 350g filetów śledziowych,
- 180g marynowanych warzyw (papryka, ogórek, podgrzybki lub prawdziwki),
- 1 mała cebula,
- 2 łyżki ketchupu,
- sok z połówki cytryny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- pieprz ziołowy

 

Sos:

- 60g marynowanych podgrzybków,
- 1 łyżka kopru (może być suszony),
- 1 łyżka miodu,
- 50 ml miodu pitnego (rozrobiłem sobie wódkę z miodem :)),
- 1 posiekany ząbek czosnku

 

Wykonanie. Matiasy, marynaty i cebulę kroimy w kostkę, dodajemy ketchup, sok z cytryny, oliwę i dosmaczamy pieprzem ziołowym.

Na sos: kroimy podgrzybki w kostkę, dodajemy posiekany koper, musztardę, czosnek i miód. Wszystko mieszamy aż otrzymamy sos.

Tatar można podać z gotowanym jajem (ładnie wygląda i dobrze smakuje). Sosem należy skropić tatara przed samym podaniem. Prosto, smacznie i ładnie :)

13:23, junogordes , Sałatki
Link Komentarze (1) »
piątek, 27 sierpnia 2010
Sałatka z selera naciowego

sałatka z selera naciowego


Składniki:
- seler naciowy
- pojedyncza pierś z kurczaka
- pół puszki kukurydzy
- kilka łyżek majonezu
- sól, pieprz, koperek

Łodygi selera pokroić w drobną kosteczkę. Pierś z kurczaka ugotować z dodatkiem soli i nacią z selera (lub kawałkiem łodygi), pokroić w kosteczkę. Dodać kukurydzę, majonez, przyprawy i wymieszać.

 

 
1 , 2


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

stat4u

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...