Kategorie: Wszystkie | Dania główne | Desery | Napoje | Przekąski | Sałatki | Zupy | Śniadania
RSS
czwartek, 21 kwietnia 2011
Jajko sadzone z grzankami na liściach sałaty

jajko sadzone


Składniki:
- jajko
- 2 łyżki masła
- kromka chleba
- 2 liście sałaty
- kilka cząstek pomidora
- sól, pieprz

Przed usmażeniem jajka liście sałaty porwać na kawałki i z cząstkami pomidora ułożyć na talerzu. Chleb pokroić w kosteczkę.

Następnie na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, na jednej połowie patelni usmażyć złociste grzanki, a na drugiej jajko sadzone. Potem ułożyć je na przygotowanej wcześniej sałacie, posypać po wierzchu solą i pieprzem. Jeść ciepłe, starając się mieszać rozlewające się żółtko z sałatą i grzankami.

Smacznego :)

sobota, 11 grudnia 2010
Jajecznica z pieczarkami

 

jajecznica z pieczarkami

 

Składniki (na 1 porcję):
- łyżka masła
- 2 jajka
- 1 pieczarka
- świeże zioła (np. oregano lub tymianek) ewentualnie suszony majeranek

Surówka:
- 4 liście kapusty włoskiej lub pekińskiej
- suszony pomidor z zalewy
- łyżeczka octu, łyżeczka oliwy (lub zalewy z suszonych pomidorów)
- sól, czarny pieprz

Pieczarkę pokroić w plasterki, masło roztopić na patelni i przysmażyć plasterki z obydwu stron aż będą miały lekko złoty kolor. Zdjąć z patelni na talerz, a na pozostałym maśle usmażyć jajka. Na talerzu położyć jajecznicę, przełożyć pieczarkami i posypać ziołami.

Podawać z szybką surówką zrobioną z podanych wyżej składników.

Smacznego!

 

piątek, 02 kwietnia 2010
Jajko po benedyktyńsku inaczej

jajko_benedykt

 

Składniki:
- jajko
- kromka chleba
- zielenina np. szczypiorek, rzeżucha
- sól, pieprz

 

Kromkę chleba pokroić na małe kwadraciki. Podsmażyć na oleju lub maśle na złoty kolor. Tak przygotowane grzanki wsypać do szklanki. Posypać szczypiorkiem.

 

W garnku zagotować wodę z dodatkiem łyżki octu. Do wrzącej wody wbić jajko (jeśli chcemy mieć pewność, że nie wpadną nam skorupki warto najpierw jajko rozbić na talerz). Gotować 1 min. (pilnowac by ścięte było tylko białko). Wyjąć łyżką cedzakową. Włożyć do szklanki z grzankami.

 

Doprawić solą i pieprzem, udekorować zielenininą. Jeść ciepłe, mieszając łyżeczką jajko z chrupiącymi grzankami. Smacznego!

 

PS. W podobny sposób można podawać jajko sadzone :)

 

jajko_benedykt

 

czwartek, 21 stycznia 2010
Kasza manna

 

kasza manna

 

Składniki:

- pół szklanki kaszy manny
- szklanka mleka
- szklanka wody
- łyżka masła
- dodatki wg uznania: np. czekolada, kakao, wiórki kokosowe, rodzynki, banany, sok malinowy, konfitura

 

Do zimnego mleka i wody wsypać kaszę i zamieszać. Doprowadzić do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Dodać łyżkę masła. Gotować na wolnym ogniu ok. 10 min. uważając by się nie przypaliła.

Ciepłą, półgęstą  kaszę przelewać do miseczek. Wierzch udekorować ulubionymi dodatkami.


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

stat4u

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...