Kategorie: Wszystkie | Dania główne | Desery | Napoje | Przekąski | Sałatki | Zupy | Śniadania
RSS
niedziela, 31 lipca 2011
Smażona cukinia

cukinia smażona

Składniki:
 
- cukinia
- sól, pieprz
- kilka ząbków czosnku
- oliwa z oliwek
- ewentualnie świeże zioła

Cukinię pokroić w 0,5 cm plastry (młodej można nie obierać). Posypać solą i odstawić na 30 min żeby puściła sok.  Plastry cukini smażymy z obydwu ston na złoty kolor na teflonowej lub grillowej patelni (do każdej smażonej porcji można ewentualnie dodać łyżkę oliwy). Plastry cukini zdejmujemy z patelni i układamy warstwami na półmisku. Każdą warstwę posypujemy posiekanym czosnkiem, świeżo zmielonym pieprzem, ziołami i polewamy oliwą. Odstawiamy na kilka godzin.

Tak przygotowaną cukinię możemy podawać jako dodatek do mięs lub jeść z pieczywem. 

 

wtorek, 19 kwietnia 2011
Tapenada (wersja włoska)

Tapenada

Składniki:

- 1 szklanka czarnych oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 filety anchois,
- skórka z połowy cytryny (bez białego miąższu),
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów z oleju (moje były w oleju i ziołach)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki oliwy

Wykonanie. Grubo posiekane anchois wkładamy do blendera, dodajemy oliwki, czosnek, skórkę z cytryny i miksujemy do uzyskania grudkowatej konsystencji (nie mazistej). Przekładamy zmiksowane składniki do miski i dodajemy do nich sok z cytryny, drobno posiekane pomidory, natkę pietruszki i oliwę. Mieszamy wszystko łyżką i podajemy z grzankami lub normalnie do bułek lub chleba.

czwartek, 31 marca 2011
Pasta z makreli

pasta z makreli

 

Składniki:

- 1 mała wędzona makrela
- ok. 50 g masła
- 2 jajka ugotowane na twardo
- łyżka musztardy

Mięso z makreli oddzielić od ości (małe mogą zostać). Wszystkie składniki zmiksować ze sobą w blenderze. Jeśli mamy mały blender można zmiksować oddzielnie makrelę i oddzielnie masło z jajkami, a następnie wszystko wymieszać na talerzu.

Pastą smarować pieczywo - do pasty świetnie pasują kiszone ogórki.

sobota, 01 stycznia 2011
Kulki ryżowe z serem

Serowe kulki ryżowe

Składniki (na około 30 kulek):

- 1,5 szklanki ryżu,
- około 3 szklanki wody,
- 1,5 kostki rosołowej,
- 120 g sera żółtego, np. edamskiego
- posiekany pęczek natki pietruszki,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 1 jajko i bułka tarta (panierka),
- sól, pieprz,
- olej

 

Wykonanie. Wodę zagotować i rozpuścić kostki rosołowe. Dodać ryż i gotować 15-20 minut często mieszając (ryż wchłonie całą wodę, może się trochę rozgotować). Odstawić do schłodzenia. Do ryżu dodać natkę pietruszki, mąkę, 1 łyżkę bułki tartej, pieprz i sól do smaku. Wymieszać i formować niewielkie kulki, wciskając w środek żółty ser, pokrojony w małą kostkę (np. o boku 1 cm). Kulki obtaczać w roztrzepanym jajku, a nstępnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Można je podawać jako osobne danie lub dodatek do mięs i sałatek.

12:59, junogordes , Przekąski
Link Komentarze (4) »
czwartek, 30 grudnia 2010
Śledzie korzenne

Śledź korzenny

Składniki:

- 8 matiasów,
- 1 duża cebula,
- 0,5 szklanki octu 10%,
- 1,5 szklanki wody,
- przyprawa do śledzi (ja użyłem firmy Kamis)

 

Wykonanie. Cebulę pokroić w talarki i sparzyć wrzątkiem. Wodę z octem i przyprawą zagotować i ostudzić. Matiasy pokroić na spore kawałki, przełożyć do słoika, przykryć sparzoną cebulą i zalać marynatą. Odstawić na jedną dobę w chłodne miejsce. Po tym czasie można już je mielić w ustach :)

10:10, junogordes , Przekąski
Link Komentarze (1) »
środa, 29 grudnia 2010
Ciasteczka parmezanowe

Ciasteczka parmezanowe

Składniki:

- 10 dag parmezanu startego na drobnych oczkach,
- 10 dag mąki,
- 10 dag masła,
- szczypta chili,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 jajko,
- 2 dag posiekanych orzechów włoskich

 

Wykonanie. Do mąki dodać sól i chili. Połączyć z masłem (posiekać) i zagnieść razem. Następnie dodać parmezan i wyrobić ciasto (2-3 minuty). Zawinąć w folię i wstawić do chłodnego miejsca na 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wycinać trójkąty o boku ok. 3-4 cm (ja wycinałem radełkiem) i ułożyć na papierze do pieczenia. Ciasteczka posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać posiekanymi orzechami. Piec w temperaturze 180 stopni 15-20 minut aż będą dobrze zrumienione. Idealnie smakują do czerwonego barszczu lub rosołu.

10:51, junogordes , Przekąski
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 27 grudnia 2010
Muszle makaronowe z nadzieniem

Muszle makaronowe z nadzieniem

Składniki:

- muszle makaronowe,
- 250 g sera feta,
- 2 duże pomidory pokrojone w kostkę,
- kilka suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę,
- pół szklanki usmażonych pieczarek (opcjonalnie),
- 3 łyżki śmietany,
- pieprz,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

Wykonanie. Ser wymieszać dokładnie ze śmietaną. Dodać pomidory świeże i suszone, pieczarki, zioła prowansalskie i pieprz do smaku. Tak przygotowanym nadzieniem napełniać ugotowane muszle. Przed podaniem posypać po wierzchu natką pietruszki.

Takie danie można podawać równierz na ciepło. Wtedy makaron należy ugotować aldente, po czym zapiekać z nadzieniem w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.

 

14:27, junogordes , Przekąski
Link Komentarze (2) »
czwartek, 23 grudnia 2010
Śledzie z suszonymi pomidorami i śledzie gajowego

śledzie z suszonymi pomidorami


Śledzie z szuszonymi pomidorami

Składniki:

- 5 solonych filetów śledziowych
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- kilka suszonych pomidorów z zalewy
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- pieprz
- ocet
- oliwa z oliwek i/lub zalewa z pomidorów

Przed przygotowaniem filety namoczyć na 1,5 godziny w wodzie. Cebule pokroić w piórka i zeszklić na oliwie, dodać pokrojony w plasterki czosnek, zioła prowansalskie i pieprz. Odstawić do ostygniecia.

Śledzie pokroić na kawałki, włożyć do salaterki lub słoika i skropić octem. Dodać przysmażoną cebulę i pokrojone pomidorki. Całość zalać oliwą i zalewą z pomidorów. Podawać następnego dnia po przygotowaniu.




śledzie gajowego

 

Śledzie gajowego

Składniki:
- 5-6 solonych filetów śledziowych
- 2 cebule
- słoiczek marynowanych grzybów
- 3 łyzki majeranku
- pieprz
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- ocet
- olej

Przed przygotowaniem filety namoczyć na 1,5 godziny w wodzie. Cebule pokroić w grubą kostkę, zeszklić na oleju, dodać majeranek, pieprz i łyżeczkę koncentratu, zostawić do ostygnięcia.

Dodać pokrojone na mniejsze kawałki grzyby i ewentualnie trochę zalewy z grzybów (uważać jeśli jest bardzo mocna).

Śledzie pokroić na kawałki, skropić octem. Dodać cebulę z grzybami, zalać olejem i delikatnie wymieszać. Odstawić na noc. Najlepiej smakują dzień lub dwa po przygotowaniu :)

 

Uwaga: Jeśli nie mamy czasu moczyć śledzi możemy do obydwu przepisów użyć filetów z oleju.

niedziela, 19 września 2010
Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

Składniki:

- 1 szklanka octu 10%,
- 3 szklanki wody,
- grzyby (prawdziwki lub podgrzybki),
- 1 marchewka pokrojona w talarki,
- 2 cebule pokrojone w talarki,
- 1/3 selera pokrojonego w słupki,
- 2 łyżki gorczycy,
- kilka liści laurowych,
- kilka goździków,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 1 łyżka soli,
- 6 łyżek cukru.

 

Wykonanie. Grzyby oczyścić i opłukać. Wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować aż zmiękną (około 7 minut). Grzyby poukładać w słoikach tak aby zostało jeszcze miejsce na warzywa i zalewę.

Do garnka wlać ocet i wodę oraz dodać wszystkie warzywa wraz z przyprawami, solą i cukrem. Doprowadzić do wrzenia i gotować aż warzywa zmiękną. Następnie przełożyć warzywa do grzybów w słoikach i zalać zalewą (należy uważać, aby warzyw lub grzybów nie było zbyt dużo, gdyż składniki nie przejdą zalewą należycie). Pasteryzować 30 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni.

 

 

środa, 11 sierpnia 2010
Chrupiące grzanki z grilla

grzanki z grilla

 

Składniki:
- bagietka

Sos pomidorowy:
- szklanka gęstego przecieru pomidorowego
- ok. 2 łyżki oliwy
- kilka ząbków czosnku
- świeża bazylia lub inne dowolne zioła
- sól, pieprz

Pesto:
- przepis na domowe pesto znajduje się tu KLIK


Bagietkę pokroić w kromki. Piec na grillu ok. 3 min. z każdej strony (powinny być złociste). Podawać z sosem pomidorowym wykonanym z podanych składników lub pesto :)

 
1 , 2


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

stat4u

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...