Kategorie: Wszystkie | Dania główne | Desery | Napoje | Przekąski | Sałatki | Zupy | Śniadania
RSS
niedziela, 22 lutego 2015
Bacalhau (dorsz) à Bras

bacalhau a bras

 

Bacalhau à Bras to jedna z tradycyjnych potraw jakie się jada w Lisbonie. Jej podstawą jest suszony dorsz (bacalhau), którego Portugalczycy potrafią podobno przyrządzać na co najmniej 365 sposobów.

Aktualnie takiego zamrożonego dorsza można kupić w Biedronce (Smaki Portugalii), ale ja wykorzystałam tu zwykłą kostkę z dorsza. Nie obyło się za to bez kupienia portugalskich ziemniaczanych chipsów - wyglądają i smakują jak frytki, tyle że są wielkości zapałek. W wielu przepisach alternatywą jest usmażenie takich chipsów samodzielnie - jak dla mnie zbyt czasochłonne ;)

Chipsy? Solony dorsz? - co z tego może wyjść?...no właśnie, dlatego skusiłam się odkryć ten smak :) Zaczynamy.

 

Składniki: (dla 3-4 niegłodnych osób)
 
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 rozmrożone kostki z dorsza (ok. 500 g)
- opakowanie portugalskich chipsów Batata frita palha (200 g)
- 4 jaja
- garść czarnych oliwek
- pęczek natki pietruszki
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
- oliwa

Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać. Wlać na dno garnka sporą ilość oliwy i zeszklić dodając liście laurowe, sól i pieprz.

Mięso z rozmrożonych kostek podzielić na drobne kawałki, dodać do cebuli, smażyć jeszcze ok. 5 min. Wyjąć liście laurowe.

Dodać chipsy, oliwki, natkę pietruszki i delikatnie wymieszać.

Jajka roztrzepać widelcem, lub tak jak ja to zrobiłam  - ubić mikserem na jednolita masę jak do biszkoptu. Chciałam mieć pewność, że jajka wymieszają się równomiernie i nie będą w daniu przypominać jajecznicy.

Masę jajeczną wlać do garnka i delikatnie mieszać, aż zacznie się ścinać.

Bacalhau à Bras wykładać na talerze, posypać po wierzchu natką, podawać oczywiście z portugalskim winem :)

 

Jaki to smak?

Trudno porównać... ale może trochę jak paella (rybi posmak), może trochę jak frytki z rybą i omletem ;)

Najważniejsze, że gościom smakowało i miło było odbyć tą kulinarną podróż do Lisbony.

 

Smacznego:)

 

piątek, 22 sierpnia 2014
Pasztet z cukinii

pasztet z cukinii

 

Składniki:

- 1 duża cukinia
- 20 dag żółtego sera
- 30 dag drobiowej wątróbki
- marchewka
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 szklanka kaszy manny
- przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, natka pietruszki, szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

 

 

Cukinię, marchewkę i ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Wątróbkę zagotować przez 5 – 10 min. w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Ostudzić i zmielić blenderem (lub drobno posiekać). Ja używam blendera i jednocześnie mielę z nią cebulę i czosnek.

Starte warzywa i masę z wątróbki połączyć, wbić jajka, dodać kaszę, przyprawy i wymieszać.

Tak przygotowana masę wyłożyć do wysmarowanej olejem i obsypanej kaszą manną formy.

Piec ok. 1 h w temp. 180 stopni.

 

Smacznego :)



sobota, 31 marca 2012
Lazania po bolońsku

http://rozkoszsmaku.blox.pl/resource/lazania1.jpg

No i jest! Wyszła za pierwszym razem i to z beszamelem :) Myślałem, że będzie problem, ale wszystko poszło gładko i wszystkim smakowało. Nic tak nie cieszy, jak smaczne danie, które niedość że smakuje osobie gotującej, to jeszcze wokoło słychać pomruki zadowolenia w trakcie pochłaniania posiłku.......

 

Składniki (na 6 porcji):

- 400 g makaronu typu lasagne
- 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 4 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
- oliwa z oliwek
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 250 g startego żółtego sera (może być parmezan) 
- 3/4 szklanki bulionu wołowego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, suszone oregano i bazylia (można świeże)

 

Składniki na beszamel:

- 4 łyżki masła 
- 4 łyżki mąki
- 0,5 l mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Mięso. Cebulę z czosnkiem szklimy na patelni z dodatkiem 3 łyżek oliwy. Dodajemy mielone mięso i smażymy około 10 minut, starając się jak najbardziej rozdrobnić mięso na patelni. Następnie dodajemy bulion, pomidory, po niewielkiej ilości soli, pieprzu, oregano i bazylii. Całość smażymy do czasu aż nam ładnie odparuje i sos będzie dość gęsty (można zagęścić odrobiną mąki jeśli ktoś nie ma cierpliwości). Doprawiamy już ostatecznie i odstawiamy.

Makaron. Gotujemy go tylko przez 2 minuty w osolonym wrzątku z odrobiną oleju. Wyjmujemy z wody i rozkładamy pojedynczo na blacie, aby nam sie nie posklejał.

Beszamel. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę, ciągle mieszając. Gdy ładnie zgęstnieje zestawiamy z ognia i dolewamy mleko, stale mieszając. Następnie rondel stawiamy ponownie na ogień i mieszamy całość. Gdy się zagotuje, sprawdzamy czy gęstość jest odpowiednia - powinno być trochę rzadsze niż śmietana. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pamiętajcie, aby dobrze doprawić, gdyż beszamel jest bardzo smaczny dobrze przyprawiony, w przeciwnym razie może być mdły.

Ostatni krok. Naczynie żaroodporne, najlepiej prostokątne, smarujemy oliwą i układamy kolejno: płaty makaronu, sos mięsny, beszamel (cienka warstwa) oraz ser żółty. Układamy tak aż do wyczerpania składników. Powinno wyjść 3-4 warstwy. Na ostatnią warstwę wykładamy makaron i przykrywamy sporą ilością beszamelu i posypujemy obficie serem żółtym. Nakładamy przykrywkę i zapiekamy ok. 30 minut w temp. 170 stopniach.

Przepis wydaje się może i długi, ale to tylko złudzenie, a dla smaku warto :)

niedziela, 26 lutego 2012
Babka ziemniaczana

babka ziemniaczana

 

Składniki:
 
- 1 kg ziemniaków
- 250 g boczku
- 2 cebule
- 2 jaja
- 3/4 szklanki mąki
- sól, pieprz, majeranek
- tłuszcz i bułka tarta do formy 

 

Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Ziemniaki zetrzeć na tarce lub zmiksować blenderem. Następnie do ziemniaków dodać mąkę, jaja, przyprawy i usmażony boczek z cebulką i wymieszać. 

Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką. Wyłożyć do niej masę ziemniaczaną i piec w temperaturze 180 stopni przez 60 min (aż babka zacznie się rumienić).

 

 

środa, 22 lutego 2012
Pierogi ze szpinakiem, kurczakiem i serem

http://rozkoszsmaku.blox.pl/resource/Pierogi_ze_szpinakiem3.jpg

Pomysł na to danie zaczerpnąłem ze strony Kwestia smaku. Pierogi te są idealne kiedy spodziewamy się gości. Wyglądają oryginalnie, a smakują rewelacyjnie. Przyrządzałem je już nie jeden raz i dalej nie mam dość....

 

Składniki (na ok. 120 pierogów):

- 450 g piersi z kurczaka, posypanych mieszanką grilową i smażonych na złoto
- 450 g twarogu
- 650 g mrożonego szpinaku
- 1 jajko
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 2 łyżki posiekanej, świeżej mięty
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 2 szczypty estragonu
- sól, pieprz

 

Przepis na ciasto znajdziesz tutaj

Wykonanie. Szpinak rozmrażamy, odciskamy wodę i drobno siekamy. Usmażonego kurczaka siekamy na drobne kawałki. Szpinak, kurczaka i twaróg mieszamy razem. Dodajemy jajko, parmezan, czosnek, miętę, estragon, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem mieszamy i mamy farsz gotowy. 

Następnie rozkładamy farsz na wycięte kółka z ciasta i formujemy pierogi. Wrzucamy je na osolony wrzątek i gotujemy około 2 minut od wypłynięcia.

Gotowe pierogi najlepiej smakują z roztopionym masłem z dodatkiem bułki tartej i odrobiną wegety. 

sobota, 11 lutego 2012
Szaszłyk z kurczaka po libańsku

http://rozkoszsmaku.blox.pl/resource/Szaszlyk_libanski.jpg

Przepis na tego wyśmienitego kuraka pochodzi ze strony Filozofia smaku.

Dla miłośników kuchni arabskiej gorąco polecam. Stopień trudności jest taki, że go nie ma :) Marynata i smażenie, cała filozofia. Do dzieła więc.....

 

Składniki (7-8 porcji):

- ok. 1,1 kg piersi z kurczaka
- 3 ząbki czosnku posiekane
- 3 łyżki oliwy
- sok z niedużej cytryny
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 230 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki sumaku
- 1 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki zmielonego, czarnego pieprzu
- patyczki do szaszłyków

 

Wykonanie. Mięso płuczemy w wodzie, czyścimy, kroimy na większe kawałki. Resztę składników mieszamy ze sobą. Do marynaty dodajemy kurczaka i razem dokładnie mieszamy. Odstawiamy na noc do lodówki (ewentualnie na 4 godziny). Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez 30 minut. Nadziewamy kawałki kurczaka na patyczki i smażymy na patelni grilowej z małą ilością oleju lub pieczemy w piekarniku. Ja smażyłem na patelni grilowej około 10 minut i dopiekałem około 10 minut w piekarniku w 125 stopniach aby mieć pewność, że mięso nie będzie surowe. Nie trzeba się obawiać, że mięso w piekarniku wyschnie za bardzo, bo jogurt robi swoje i mięsko jest gumowe i kruche :)

Szaszłyki najlepiej podawać z chlebem naan i sosem czosnkowym, ale można też tak jak ja, czyli z ryżem gotowanym z curry i surówką marynowaną, na którą przepis znajdziesz tutaj.

 

poniedziałek, 01 sierpnia 2011
Makaron z kalafiorem i marchewką

makaron z kalafiorem

 
Składniki:
- makaron
- kalafior
- marchew
- 4 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- sól, świeżo zmielony pieprz
- świeże zioła np. bazylia, pietruszka
 

Gotujemy makaron. W drugim garnku gotujemy kalafior i marchewkę pokrojoną w słupki z dodatkiem soli. Odcedzamy. Oliwę mieszamy z posiekanym czosnkiem i ziołami. Do garnka z makaronem dodajemy warzywa, polewamy oliwą z czosnkiem i lekko mieszamy. Wykładamy na talerze i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

piątek, 27 maja 2011
Burgery z kurczaka

burgery z kurczaka

 
Składniki (na 4 burgery):

- 1 filet z kurczaka
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
- 4 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
 

Kaszę jęczmienną, opłukać, zalać 1,5 szkl. wody i ugotować na sypko. Filet skurczaka pokroić na kawałki i zmielić w blenderze razem z czosnkiem, solą i pieprzem. Połaczyć mięso z kurczaka z przestudzoną kaszą, dodać natkę pietruszki, wymieszać. Z masy uformować kotlety i smażyć z obydwu stron na patelni.

wtorek, 24 maja 2011
Potrawka z kurczaka

potrawka z kurczka

 
Składniki:

- pierś z kurczaka
- mieszanka mrożonych warzyw (brokuł, kalafior, marchewka, brukselka, groszek...)
- przyprawa do kurczaka (lub curry, słodka papryka i sól)
- sól, pieprz
- 1/3 szklanki śmietanki do zup
- 2 łyżki mąki
- olej do smażenia
 

Pierś z kurczka pokroić w kostkę, obsypać przyprawą do kurczaka i odstawić na co najmniej 15 min., a następnie usmażyć na złoty kolor na patelni. Kwałki kurczka przełożyć do rondelka zalać ok. 1,5 szkl. wody i dodać mrożone warzywa. Całość dusić pod przykryciem 15 min. aż warzywa zmiękną. Pod koniec doprawić solą, pieprzem i zagęścić śmietanką rozmieszaną z mąką.

Podawać z ryżem.

sobota, 02 kwietnia 2011
Makaron z suszonymi pomidorami i fetą

 

makaron z suszonymi pomidorami

Składniki:
- makaron świderki
- 3 łyżki suszonych pomidorów (tutaj użyłam płatków, ale mogą być też takie z zalewy)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 5 łyżek wody
- ok.30 g fety
- świeża lub mrożona bazylia
- 2 ząbki czosnku

Makaron ugotować z dodatkiem soli i łyżki oleju, odcedzić za pomocą przykrywki - woda, która zostanie w garnku przyda się do dokładnego wymieszania składników pod koniec.

W czasie gdy makaron się gotuje w rondelku obok gotujemy suszone pomidory z kilkoma łyżkami wody i oliwy do czasu aż zmiękną i całość nieco się zagęści. Pod koniec dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Tak przygotowanym sosem polewamy makaron, dodajemy rozkruszoną fetę i bazylię. Wszystko mieszamy w garnku, a następnie wykładamy na talerze.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

stat4u

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...