środa, 29 września 2010
Gulasz z cukinią (leczo)
Składniki: - 1 duża cukinia- 1 cebula- 2 papryki- 3 pomidory obrane ze skórki- 2 łyżki oleju - sól, pieprz- ewentualnie łyżka koncentratu pomidorowego- 20 dag dowolnej wędliny
Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Na dno garnka wlać olej zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojoną cukinię - powinna szybko puścić sok, ale jeśli zacznie przyklejać się do dna należy dolać troszeczkę wody. Gotować ok. 8 min. - aż nieco zmięknie i zmniejszy objętość zajmowaną w garnku. Następnie dodawać paprykę, wędlinę, a pod koniec pomidory i resztę składników. Gotować aż wszystkie składniki będą miękkie,a całość dostatecznie odparuje (nie powinno być za rzadkie). Podając posypać świeżymi ziołami.
niedziela, 19 września 2010
Grzyby marynowane
Składniki: - 1 szklanka octu 10%,- 3 szklanki wody,- grzyby (prawdziwki lub podgrzybki),- 1 marchewka pokrojona w talarki,- 2 cebule pokrojone w talarki,- 1/3 selera pokrojonego w słupki,- 2 łyżki gorczycy,- kilka liści laurowych,- kilka goździków,- 6 ziaren ziela angielskiego,- 1 łyżka soli,- 6 łyżek cukru.
Wykonanie. Grzyby oczyścić i opłukać. Wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować aż zmiękną (około 7 minut). Grzyby poukładać w słoikach tak aby zostało jeszcze miejsce na warzywa i zalewę. Do garnka wlać ocet i wodę oraz dodać wszystkie warzywa wraz z przyprawami, solą i cukrem. Doprowadzić do wrzenia i gotować aż warzywa zmiękną. Następnie przełożyć warzywa do grzybów w słoikach i zalać zalewą (należy uważać, aby warzyw lub grzybów nie było zbyt dużo, gdyż składniki nie przejdą zalewą należycie). Pasteryzować 30 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni.
niedziela, 12 września 2010
Zielone pierogi ze smakowitym nadzieniem
Składniki na ciasto: - 80 dag mąki,- 4 jajka,- 20 dag zmielonego, mrożonego szpinaku,- 5 łyżek oleju,- łyżka soli
Składniki na farsz: - 35 dag twarogu,- 30 dag sera feta,- 12 dag suszonych pomidorów (użyłem pomidorów z oleju, w ziołach),- 2 żółtka - 1 łyżeczka przyprawy czubryca (opcjonalnie),- sól i pieprz
Wykonanie ciasta. Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jaja, dodajemy sól, olej i szpinak. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy tyle wody, aby uzyskać sprężyste ciasto pierogowe. Przykrywamy je szmatką na 30 minut. Ciasto wałkujemy na cienkie placki i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Wykonanie farszu. Biały ser mieszamy z fetą i żółtkiem, dodajemy pokrojone w paski pomidory. Doprawiamy pieprzem, solą i ewentualnie czubrycą. Na każde kółko wycięte z placka, nakładamy po łyżeczce farszu i dokładnie zlepiamy. Pierogi gotujemy ok. 3-4 minut od wypłynięcia (do wody warto dodać łyżkę soli i oleju). Tak przygotowane pierogi można podawać z roztopionym masłem lub ze skwarkami :)
piątek, 10 września 2010
Caponata czyli sycylijski gulasz z bakłażanów wg Jamiego
Danie powstało na podstawie przepisu Jamiego Olivera z książki "Włoska wyprawa Jamiego"
Składniki: - 1 duży bakłażan lub 2 małe - cebula - 4 ząbki czosnku - łyżka suszonego oregano (użyłam mieszanki ziół prowansalskich) - 3 pomidory - garść oliwek - kilka gałązek świeżej natki pietruszki - oliwa - 3 łyżki octu ziołowego (ja użyłam octu balsamicznego) - sól, pieprz
Bakłażana pokroić na dość duże kawałki. Wlać na patelnię większa porcję oliwy, dobrze rozgrzać i wrzucić bakłażana. Smażyć na dużym ogniu przez 5 min. aż się przyrumieni, dosypać oregano i sól. Następnie dodać cebulę pokrojoną w kosteczkę, czosnek pokrojony w plasterki i natkę pietruszki. Dusić aż cebula zmięknie, dodać oliwki i 3 łyżki octu. Gdy ocet odparuje dodać pomidory pokrojone w duże kawałki (można je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki). Dusić do miękkości. Pod koniec doprawić solą , pieprzem, ewentualnie octem i posypać jeszcze raz pietruszką.
piątek, 27 sierpnia 2010
Sałatka z selera naciowego
Składniki: - seler naciowy- pojedyncza pierś z kurczaka- pół puszki kukurydzy - kilka łyżek majonezu- sól, pieprz, koperek Łodygi selera pokroić w drobną kosteczkę. Pierś z kurczaka ugotować z dodatkiem soli i nacią z selera (lub kawałkiem łodygi), pokroić w kosteczkę. Dodać kukurydzę, majonez, przyprawy i wymieszać.
wtorek, 17 sierpnia 2010
Boeuf Bourguignon czyli wołowina po burgundzku
Jest to bardzo pyszne danie z książki Julii Child "Mastering the Art of French Cooking". Od razu ostrzegam, że jest bardzo czasochłonne, ale opłaca się, achhh, jak się opłaca....
Składniki: (na 8 osób) - 1,2 kg wołowiny na pieczeń, pokrojonej w dużą kostkę (o boku 4 cm),- 12 dag wędzonego boczku pokrojonego w słupki,- 2 marchewki pokrojone w talarki,- 1 duża cebula pokrojona w plastry,- 1,5 łyżki przecieru pomidorowego,- około 1,5 szklanki czerwonego, wytrawnego wina,- około 1 szklanki bulionu wołowego,- 3 ząbki czosnku,- 1 liść laurowy,- 1 łyżka oleju,- 1,5 łyżki mąki,- sól, pieprzWykonanie. Boczek smażymy na oleju i przekładamy do brytfanny lub żaroodpornego naczynia. Na tym samym tłuszczu rumienimy wołowinę i wkładamy do brytfanny. Następnie podsmażamy cebulę z marchewką (w dalszym ciągu na tej samej patelni) i dorzucamy do mięsa. Wszystkie usmażone składniki posypujemy solą, pieprzem i mąką. Brytfannę bez przykrywki wstawiamy do nagrzanego na 230 stopni piekarnika na 4 minuty. Po tym czasie wyjmujemy, mieszamy całość i ponownie wkładamy na 4 minuty. Wyjmujemy a temperaturę obniżamy do 160 stopni. Dolewamy do brytfanny bulion, wino, przecier pomidorowy (mięso powinno być ledwo przykryte) oraz dodajemy czosnek i liść laurowy. Brytfannę wstawiamy bez przykrycia do piekarnika na około 1 godzinę, aby sos trochę odparował. Po tym czasie nakładamy pokrywkę i dusimy jeszcze około 1,5 godziny. Sprawdzamy czy mięso jest miękkie i voila!! Ma się rozpływać w ustach :) Według niektórych przepisów można dodać jeszcze podsmażone na maśle pieczarki z małymi cebulkami. Dodajemy je już do sosu przed samym podaniem. Takie danie można podawać do ryżu, ziemniaków lub makaronu, ale równie dobrze smakuje ze świeżą bagietką.
niedziela, 15 sierpnia 2010
Mojito
Składniki: - 2 łyżki cukru- sok z 1/2 cytryny- 3 gałązki mięty- woda gazowana- 40 ml białego rumu- lód
Do wysokiej szklanki wsypać cukier, dodać sok z cytryny i gałązki mięty, zalać do połowy szklanki wodą gazowaną. Przy pomocy moździerza lub drewnianego tłuczka ugnieść gałązki mięty, tak aby przy okazji rozpuścił się cukier. Wlać rum, dodać 4 kostki lodu, zamieszać. Pić przez słomkę :)
piątek, 13 sierpnia 2010
Sałatka z bakłażanem
Składniki: - 1 bakłażan,- 2 pomidory,- 1 duży ogórek,- 1 cebula,- 3 łyżki majonezu,- 4 łyżki oliwy z oliwek, - pęczek szczypiorku, - sól, pieprz
Wykonanie. Bakłażana kroimy w dużą kostkę, posypujemy solą i odstawiamy na 40 minut (dzięki temu pozbędziemy się gorzkiego smaku). Następnie smażymy bakłażana na oliwie aż zmięknie i odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę, pomidory i ogórek kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa mieszamy razem, dodajemy majonez, pieprz i sól do smaku. Sałatkę podajemy jako dodatek do mięs lub do kanapek z wędliną.
środa, 11 sierpnia 2010
Chrupiące grzanki z grilla
Składniki: - bagietka Sos pomidorowy: - szklanka gęstego przecieru pomidorowego - ok. 2 łyżki oliwy - kilka ząbków czosnku - świeża bazylia lub inne dowolne zioła - sól, pieprz Pesto: - przepis na domowe pesto znajduje się tu KLIK Bagietkę pokroić w kromki. Piec na grillu ok. 3 min. z każdej strony (powinny być złociste). Podawać z sosem pomidorowym wykonanym z podanych składników lub pesto :)
poniedziałek, 09 sierpnia 2010
Brzoskwinie grillowane z serem pleśniowym
Składniki: - brzoskwinie- ser pleśniowy (camembert lub brie)- pieprz- jagody - łyżeczka cukru Brzoskwinie podzielic na połówki, wyjąć pestki. Na każdą połówkę kłaść plaster sera, posypać pieprzem i szczelnie zawinąć w aluminiowa folię. Piec na grillu ok 15 min. Jagody rozmieszać z cukrem, tak przygotowaną świeżą konfiturą polewać ciepłe brzoskwinię zdjęte z grilla. Jeść ciepłe, łyżeczką prosto z folii :) Ps. Zamiast jagód można użyć malin lub dowolnej konfitury. |
Ostatnie wpisy
Zakładki:
O autorach
Spis treści
Warto wiedzieć
![]() |