Kategorie: Wszystkie | Dania główne | Desery | Napoje | Przekąski | Sałatki | Zupy | Śniadania
RSS
poniedziałek, 27 grudnia 2010
Muszle makaronowe z nadzieniem

Muszle makaronowe z nadzieniem

Składniki:

- muszle makaronowe,
- 250 g sera feta,
- 2 duże pomidory pokrojone w kostkę,
- kilka suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę,
- pół szklanki usmażonych pieczarek (opcjonalnie),
- 3 łyżki śmietany,
- pieprz,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

Wykonanie. Ser wymieszać dokładnie ze śmietaną. Dodać pomidory świeże i suszone, pieczarki, zioła prowansalskie i pieprz do smaku. Tak przygotowanym nadzieniem napełniać ugotowane muszle. Przed podaniem posypać po wierzchu natką pietruszki.

Takie danie można podawać równierz na ciepło. Wtedy makaron należy ugotować aldente, po czym zapiekać z nadzieniem w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.

 

14:27, junogordes , Przekąski
Link Komentarze (2) »
czwartek, 23 grudnia 2010
Śledzie z suszonymi pomidorami i śledzie gajowego

śledzie z suszonymi pomidorami


Śledzie z szuszonymi pomidorami

Składniki:

- 5 solonych filetów śledziowych
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- kilka suszonych pomidorów z zalewy
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- pieprz
- ocet
- oliwa z oliwek i/lub zalewa z pomidorów

Przed przygotowaniem filety namoczyć na 1,5 godziny w wodzie. Cebule pokroić w piórka i zeszklić na oliwie, dodać pokrojony w plasterki czosnek, zioła prowansalskie i pieprz. Odstawić do ostygniecia.

Śledzie pokroić na kawałki, włożyć do salaterki lub słoika i skropić octem. Dodać przysmażoną cebulę i pokrojone pomidorki. Całość zalać oliwą i zalewą z pomidorów. Podawać następnego dnia po przygotowaniu.




śledzie gajowego

 

Śledzie gajowego

Składniki:
- 5-6 solonych filetów śledziowych
- 2 cebule
- słoiczek marynowanych grzybów
- 3 łyzki majeranku
- pieprz
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- ocet
- olej

Przed przygotowaniem filety namoczyć na 1,5 godziny w wodzie. Cebule pokroić w grubą kostkę, zeszklić na oleju, dodać majeranek, pieprz i łyżeczkę koncentratu, zostawić do ostygnięcia.

Dodać pokrojone na mniejsze kawałki grzyby i ewentualnie trochę zalewy z grzybów (uważać jeśli jest bardzo mocna).

Śledzie pokroić na kawałki, skropić octem. Dodać cebulę z grzybami, zalać olejem i delikatnie wymieszać. Odstawić na noc. Najlepiej smakują dzień lub dwa po przygotowaniu :)

 

Uwaga: Jeśli nie mamy czasu moczyć śledzi możemy do obydwu przepisów użyć filetów z oleju.

sobota, 11 grudnia 2010
Jajecznica z pieczarkami

 

jajecznica z pieczarkami

 

Składniki (na 1 porcję):
- łyżka masła
- 2 jajka
- 1 pieczarka
- świeże zioła (np. oregano lub tymianek) ewentualnie suszony majeranek

Surówka:
- 4 liście kapusty włoskiej lub pekińskiej
- suszony pomidor z zalewy
- łyżeczka octu, łyżeczka oliwy (lub zalewy z suszonych pomidorów)
- sól, czarny pieprz

Pieczarkę pokroić w plasterki, masło roztopić na patelni i przysmażyć plasterki z obydwu stron aż będą miały lekko złoty kolor. Zdjąć z patelni na talerz, a na pozostałym maśle usmażyć jajka. Na talerzu położyć jajecznicę, przełożyć pieczarkami i posypać ziołami.

Podawać z szybką surówką zrobioną z podanych wyżej składników.

Smacznego!

 

czwartek, 09 grudnia 2010
Szybki makaron z brokułem, fetą i suszonymi pomidorami

 

makaron z brokulem

 

Skladniki:

- makaron świderki
- ugotowany brokuł
- feta
- 2-3 suszone pomidory z zalewy na każdy talerz
- oliwa w której plywały suszone pomidory

Na talerzu położyć ugotowany makaron i brokuł. Dodać pokrojone suszone pomidorki i rozkruszoną fetę. Polać kilkoma łyżkami oliwy, w której były pomidorki (lub wymieszać zwykłą oliwę z oliwek z ziolami prowansalskimi i czosnkiem).

Smacznego :)
niedziela, 05 grudnia 2010
Pizza pod beszamelem

pizza z beszamelem

 

Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki
- 350 ml ciepłej wody
- 2 dag drożdży
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju

 

Sos pomidorowy:

- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki wody
- łyżka ziół prowansalskich, sól, pieprz
- 3 ząbki czosnku

 

Dodatki:

- 2 cebule
- 30 dag pieczarek
- 20 dag tartego żółtego sera
- tymianek lub majeranek

 

Beszamel:

- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 350 ml zimnego mleka
- sól, pieprz

 

Mąkę wsypać do miski. Drożdże rozmieszać z ciepłą wodą, solą i cukrem i dodać do mąki. Dolać olej i wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na 30 min. (w tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki pizzy).

Pieczarki pokroić w plastry i zalać wrzątkiem z dodatkiem 2 łyżek soku z cytryny na 3 min. (dzięki temu pieczarki zachowają biały kolor i będą miękkie po upieczeniu). Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni.

Ciasto przełożyć na stolnicę. Podsypać mąką i rozwałkować.

Składniki na sos pomidorowy wymieszać i posmarować nim placek.

Położyć na wierzch zeszkloną cebulę i pieczarki.

Zrobić beszamel: masło roztopić w rondelku, dodać mąkę, a następnie wlać zimne mleko. Mieszać trzepaczką aż zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem.

Beszamelem polać wierzch pizzy (sos nie może być zbyt gęsty), posypać serem i tymiankiem lub majerankiem.

 

Ps. W sezonie grzybowym zamiast pieczarek warto użyć grzybów leśnych :)

wtorek, 23 listopada 2010
Pieróg jaglany*

pierog jaglany

 

*Pieróg jaglany to produkt wpisany na listę tradycyjnych produktów Lubelszczyzny. Do mojej wersji pieroga dodałam rodzynki.

 

Składniki na farsz:
- 25 dag kaszy jaglanej
- 30 dag sera
- pół kostki masła
- cukier do smaku

Składniki na ciasto:

Roszczyn:
- 2 dag drożdży
- pół szklanki ciepłego mleka
- łyżka mąki
- łyżka mleka

Pozostałe składniki:
- 0,5 kg mąki
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 3 jaja
- trochę oleju (2-3 łyżki)
- 1 jajko do posmarowania ciasta


Kaszę opłukać, zalać wodą i gdy się zagotuje odlać wodę (pozbędziemy się gorzkawego posmaku). Zalać ponownie 2 szklankami wody. Gdy się zacznie gotować dodać masło i cukier. Gotować na wolnym ogniu prze ok. 15 min mieszając od czasu do czasu by się nie przepaliła. Odstawić na bok pod przykryciem i poczekać aż ostygnie.

Ostudzoną kaszę przełożyć do miski, dodać rozkruszony twaróg (jeśli farsz będzie zbyt suchy można dodać trochę mleka). Dokładnie wymieszać (najlepiej ręką).

Składniki na rozczyn wymieszać, odstawić na 15 min. Gotowy rozczyn i pozostałe składniki na ciasto wymieszać i wyrobić ciasto, odstawić na 30 min. do wyrośnięcia.

Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować. W wysmarowanej tłuszczem blaszce położyć placek, jaglany farsz, i drugi placek. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem i pokłuć widelcem. Piec ok 45 min. w temp.180 st.

Bo wyjęciu z piekarnika wyjąć z blachy i przykryć ściereczką (ciasto musi zmięknąć).

 

Najlepiej smakuje ciepłe ze szklanką mleka :)

 

 

 

 

piątek, 22 października 2010
Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia

Składniki (3-4 osoby):

- 350g filetów śledziowych,
- 180g marynowanych warzyw (papryka, ogórek, podgrzybki lub prawdziwki),
- 1 mała cebula,
- 2 łyżki ketchupu,
- sok z połówki cytryny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- pieprz ziołowy

 

Sos:

- 60g marynowanych podgrzybków,
- 1 łyżka kopru (może być suszony),
- 1 łyżka miodu,
- 50 ml miodu pitnego (rozrobiłem sobie wódkę z miodem :)),
- 1 posiekany ząbek czosnku

 

Wykonanie. Matiasy, marynaty i cebulę kroimy w kostkę, dodajemy ketchup, sok z cytryny, oliwę i dosmaczamy pieprzem ziołowym.

Na sos: kroimy podgrzybki w kostkę, dodajemy posiekany koper, musztardę, czosnek i miód. Wszystko mieszamy aż otrzymamy sos.

Tatar można podać z gotowanym jajem (ładnie wygląda i dobrze smakuje). Sosem należy skropić tatara przed samym podaniem. Prosto, smacznie i ładnie :)

13:23, junogordes , Sałatki
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 11 października 2010
Wieprzowina po kantońsku

 

wolowina po kantonsku

Składniki:

- 30 dag wieprzowiny (np. schab, karkówka)
- łyżka wódki
- sos sojowy
- 2 łodygi selera naciowego
- pół strąka czerwonej i żółtej papryki
- 1 cebula
- 4 plastry ananasa (może być z puszki)
- 1/2 opakowania mrożonej chińskiej mieszanki z pędami bambusa (bez grzybów mun)
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 3 - 4 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
- ewentualnie szczypta chilli

 

Sos:

-  po 3 łyżki octu i sosu sojowego
-  2 łyżki przecieru pomidorowego
-  3 łyżki cukru
-  5 łyżek soku pomarańczowego
-  łyżka mąki ziemniaczanej

Mięso pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki,skropić wódką i łyżką sosu sojowego, odstawić na ok. 30 min.

W tym czasie przygotować warzywa. Z selera usunąć włókna i pokroić w cienkie plasterki, papryki pokroić w paseczki, cebulę w piórka, ananasa w kostkę.

Na patelnię wlać olej. Kawałki mięsa obtoczyć w jajku i mące i zrumienić na patelni. Zdjąć z patelni i odsączyć na ręczniczku.

Na patelnię wrzucić cebulę i seler, smażyć chwilę, dodać paprykę i ananasa, a następnie mieszankę chińską.

Wszystkie składniki na sos wymieszać. Gdy warzywa zmięknął polać nim warzywa i wymieszać, dodać usmażone wcześniej kawałki mięsa. Dusić jeszcze chwilę tak aby również mięso się zagrzało. W razie potrzeby doprawić do smaku solą, cukrem, sosem sojowym i chilli.

Podawać z ryżem.

 

wieprzowina po kantonsku2

czwartek, 07 października 2010
Zupa z selera naciowego

zupa z selera

 

Składniki:

- 1 seler naciowy
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki curry
- sól
- 2 łyżki śmietany do zup

Cebulę pokroić w kosteczkę, selera w plasterki i podsmażyć w garnku na maśle. Gdy cebula się zeszkli wlać 2 szklanki wody i gotować ok. 20 min. aż seler zmięknie. Osolić, dodać curry i zmiksować. Pod koniec dodać śmietanę i zamieszać.
Tagi: seler
23:29, bee-3 , Zupy
Link Komentarze (2) »
piątek, 01 października 2010
Czurczchela

Czurczchela

Do wykonania tego deseru zainspirował mnie przepis ze strony www.cukierniczekreacje.blox.pl. Muszę przyznać, że jest to dosyć czasochłonne ale jest bardzo smaczne i wygląd też mi się podoba. A więc do roboty.....

Składniki:

- świeży sok z jasnych winogron (potrzebnych jest 2 kg winogron),
- szklanka wyłuskanych orzechów włoskich i laskowych,
- 6 łyżek mąki,
- pół łyżeczki soli

 

Wykonanie. Orzechy nawlekamy na poczwórnie złożoną nić lub na grubą bawełnianą o długości około 13 cm. Następnie Sok z winogron wlewamy do niewielkiego garnka i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mąkę rozprowadzoną w kilku łyżkach zimnego soku z winogron. Całość dokładnie mieszamy i zmniejszamy ogień na kuchence, aby sok lekko się gotował. Po 40 minutach dodajemy sól i gotujemy jeszcze około 1 godziny. Dosyć często mieszamy, gdyż gęstniejący sok lubi się przepalać. Kiedy z 1 litra soku pozostanie tylko około jedna szklanka, kolor będzie ciemny, a gęstością przypominać będzie karmel, to oznacza że nasz sos jest gotowy. Zdejmujemy go z ognia i maczamy w nim orzechy. Wieszamy w suchym i przewiewnym miejscu i czekamy kilka dobrych godzin aż nasz karmel zastygnie. Na koniec obcinamy supełek i wyjmujemy nitkę i pozostaje nam gotowy deser. Voila !!!

 

19:11, junogordes , Desery
Link Komentarze (4) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

stat4u

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...