Kategorie: Wszystkie | Dania główne | Desery | Napoje | Przekąski | Sałatki | Zupy | Śniadania
RSS
sobota, 19 lutego 2011
Krupnik (miodowa nalewka)

krupnik

 

Składniki:

- pół szklanki miodu
- 1 szklanka spirytusu
- 1 szklanka wody
- 5 goździków
- laska cynamonu (lub pół łyżeczki cynamonu w proszku)
- kawałek skórki pomarańczy

 

Miód rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać przyprawy, doprowadzić do wrzenia, wyłączyć i zostawić do ostygnięcia. Następnie odcedzić przyprawy i wymieszać ze spirytusem. Zlać do butelki.

 

Niecierpliwi mogą pić trunek od razu, ale wg mnie lepszy smak ma na nastepny dzień. Moc można oczywiście zmniejszyć dodając więcej wody lub miodu - dla mnie podana proporcja jest ok :)

czwartek, 17 lutego 2011
Brownies czekoladowe

Brownies czekoladowe

Inspirację na te słodkości zaczerpnąłem ze strony kwestiasmaku.com oraz czasopisma Moje gotowanie.

Składniki:

- 200g gorzkiej czekolady,
- 220g masła,
- 3 jaja,
- 1/2 łyżeczki olejku waniliowego,
- 270g cukru pudru,
- 130g mąki,
- 1/4 łyżeczki soli

 

Wykonanie. 100g czekolady roztapiamy z masłem i odstawiamy do ostygnięcia. Jaja ubijamy z cukrem, dodajemy olejek waniliowy, a następnie ostudzoną czekoladę z masłem. Dalej ubijamy ciasto na wolnych obrotach, dodając powoli mąkę i sól. Miksujemy do czasu aż składniki połączą się. Pozostałą czekoladę kruszymy na małe kawałki, wsypujemy do ciasta i mieszamy łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy, po czym wlewamy ciasto (w oryginalnym przepisie forma powinna mieć wymiar 20x30, ale ja użyłem tortownicy i wyszło idealnie). Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 160 C. Po upieczeniu ciasto całkowicie ostudzić.

Brownies czekoladowe

sobota, 05 lutego 2011
Poncz rozgrzewający

Poncz rozgrzewający

Składniki:

- 2 duże pomarańcze,
- 2 plastry świeżego ananasa (ewentualnie z puszki),
- pół butelki czerwonego, wytrawnego wina,
- ok. 60 ml rumu,
- ok. 5 dag cukru

 

Wykonanie. Pomarańcze myjemy. Z jednego wyciskamy sok, a drugiego obieramy tak, aby otrzymać spiralki. Następnie pozbywamy się białego miąższu i kroimy owoc w dość cienkie plastry. Ananas kroimy w kawałki i przekładamy do rondla wraz z plastrami pomarańczy, sokiem z pomarańczy, winem, rumem i cukrem. Podgrzewamy mieszając, przelewamy do szklanego dzbanka i dekorujemy spiralkami. Rozgrzewa momentalnie :)

środa, 02 lutego 2011
Buraczany raj

Sałatka z awokado i burakiem

Składniki:

- 3 plastry wędzonego boczku,
- 2 buraki średniej wielkości,
- 1 awokado,
- sok z cytryny,
- 1/4 kapusty pekińskiej,
- 1 mała cebula pokrojona w piórka

 

Składniki na sos:

- 1 łyżka miodu płynnego,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sok z połowy cytryny,
- 1 ząbek czosnku, posiekany,
- sól, pieprz

 

Sałatka. Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 60 minut w temperaturze 190 stopni (do miękkości). Obieramy i kroimy w kostkę. Awokado obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Boczek kroimy w słupki i smazymy na patelni. Kapustę szatkujemy. Wszystkie składniki przesypujemy do salaterki i mieszamy.

 

Sos. Miód mieszamy z oliwą, octem, musztardą, sokiem z cytryny, czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem przed samym podaniem.

 

 

sobota, 22 stycznia 2011
Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Składniki:

- 7 średnich cebul pokrojonych w półtalarki,
- 5 łyżek masła,
- 5 łyżek oliwy,
- 3 łyżki mąki,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 4 łyżki octu balsamicznego,
- 2 litry wywaru wołowego (może być z kostki),
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka natki pietruszki,
- bagietka,
- 10 dag startego żółtego sera,
- sól, pieprz

 

Wykonanie. Na patelni rozgrzewamy oliwę i 3 łyżki masła, smażymy na niej cebulę na jasnozłoty kolor. Posypujemy mąką, cukrem i słodką papryką i smażymy jeszcze około 3 minut.

Wywar wołowy zagotowujemy z tymiankiem i natką pietruszki. Dodajemy zesmażoną cebulę i ocet balsamiczny. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu około 40 minut.

Na dwóch łyżkach masła obsmażamy pokrojoną na kromki bagietkę. Zdejmujemy z patelni, posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku, tak aby ser się rozpuścił (kilka minut w temperaturze 180 stopni). Gorącą zupę wlewamy do miseczki lub talerza i na wierzch położyć gotową grzankę. Zupa jest bardzo smaczna i nadaje się na podawanie na przyjęciach.

Tagi: cebulowa zupa
14:17, junogordes , Zupy
Link Komentarze (2) »
niedziela, 02 stycznia 2011
Zupa serowa

Zupa serowa

Składniki:

- 2 litry rosołu,
- 4 trójkąciki sera topionego,
- 17 dag żółtego sera, np. Edamskiego,
- 1 szklanka mleka,
- 1 duża cebula,
- 2 łyżki mąki,
- 1 łyżka masła,
- smażone grzanki (np. z bułki),
- natka pietruszki

 

Wykonanie. Ser żółty zetrzeć na drobnych oczkach, zalać mlekiem i odstawić. Serek topiony wrzucić na wrzący rosół i rozpuścić. Cebulę pokroić w kostkę, przysmażyć na maśle razem z mąką i dodać do rosołu. Dokładnie rozmieszać, aby nie powstały grudki. Następnie dodać żółty ser wraz z mlekiem. Gdy ser się rozpuści, zupę zestawić z ognia na parę minut (jeśli zupa wygląda tak jakby była zważona po dodaniu śmietany, można ją zmiksować blenderem). Zupę wlewać na talerz lub miski, posypać grzankami i natką pietruszki.

18:58, junogordes , Zupy
Link Komentarze (6) »
sobota, 01 stycznia 2011
Kulki ryżowe z serem

Serowe kulki ryżowe

Składniki (na około 30 kulek):

- 1,5 szklanki ryżu,
- około 3 szklanki wody,
- 1,5 kostki rosołowej,
- 120 g sera żółtego, np. edamskiego
- posiekany pęczek natki pietruszki,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 1 jajko i bułka tarta (panierka),
- sól, pieprz,
- olej

 

Wykonanie. Wodę zagotować i rozpuścić kostki rosołowe. Dodać ryż i gotować 15-20 minut często mieszając (ryż wchłonie całą wodę, może się trochę rozgotować). Odstawić do schłodzenia. Do ryżu dodać natkę pietruszki, mąkę, 1 łyżkę bułki tartej, pieprz i sól do smaku. Wymieszać i formować niewielkie kulki, wciskając w środek żółty ser, pokrojony w małą kostkę (np. o boku 1 cm). Kulki obtaczać w roztrzepanym jajku, a nstępnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Można je podawać jako osobne danie lub dodatek do mięs i sałatek.

12:59, junogordes , Przekąski
Link Komentarze (4) »
czwartek, 30 grudnia 2010
Śledzie korzenne

Śledź korzenny

Składniki:

- 8 matiasów,
- 1 duża cebula,
- 0,5 szklanki octu 10%,
- 1,5 szklanki wody,
- przyprawa do śledzi (ja użyłem firmy Kamis)

 

Wykonanie. Cebulę pokroić w talarki i sparzyć wrzątkiem. Wodę z octem i przyprawą zagotować i ostudzić. Matiasy pokroić na spore kawałki, przełożyć do słoika, przykryć sparzoną cebulą i zalać marynatą. Odstawić na jedną dobę w chłodne miejsce. Po tym czasie można już je mielić w ustach :)

10:10, junogordes , Przekąski
Link Komentarze (1) »
środa, 29 grudnia 2010
Ciasteczka parmezanowe

Ciasteczka parmezanowe

Składniki:

- 10 dag parmezanu startego na drobnych oczkach,
- 10 dag mąki,
- 10 dag masła,
- szczypta chili,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 jajko,
- 2 dag posiekanych orzechów włoskich

 

Wykonanie. Do mąki dodać sól i chili. Połączyć z masłem (posiekać) i zagnieść razem. Następnie dodać parmezan i wyrobić ciasto (2-3 minuty). Zawinąć w folię i wstawić do chłodnego miejsca na 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wycinać trójkąty o boku ok. 3-4 cm (ja wycinałem radełkiem) i ułożyć na papierze do pieczenia. Ciasteczka posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać posiekanymi orzechami. Piec w temperaturze 180 stopni 15-20 minut aż będą dobrze zrumienione. Idealnie smakują do czerwonego barszczu lub rosołu.

10:51, junogordes , Przekąski
Link Komentarze (5) »
wtorek, 28 grudnia 2010
Ciasto tureckie z lukrem

Ciasto tureckie z lukrem

Składniki:

- 15 dkg mąki pszennej,
- 15 dkg margaryny,
- 15 dkg cukru,
- 4 jaja,
- 3 łyżki kakao, 
- około 2 łyżeczek proszku do pieczenia

 

Składniki na polewę lukrową:

- 15 dkg cukru pudru,
- 3 łyżki wrzątku,
- szczypta kwasku cytrynowego

 

Wykonanie. Margarynę utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku i po łyżce mąki co 2-3 minuty. Na koniec dodać proszek do pieczenia i kakako. Wyłożyć na blachę do pieczenia na grubość około 1,5 cm i piec w temepraturze 180 stopni około 25-30 minut.

Polewa lukrowa. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i rozsmarować cienką warstwę na zimnym cieście. Odstawić do zastygnięcia.

12:51, junogordes , Desery
Link Komentarze (8) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

stat4u

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...