Kategorie: Wszystkie | Dania główne | Desery | Napoje | Przekąski | Sałatki | Zupy | Śniadania
RSS
niedziela, 24 kwietnia 2011
Babka drożdżowa

babka drożdżowa wielkanocna

 

Składniki:
- 3 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 3 jajka
- 100 g roztopionej margaryny
Rozczyn z drożdży:
- 30 g świeżych drożdży
- pół szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki mąki
- łyżka cukru
Dodatki:
- garść rodzynek
- drobno starta skórka z połowy pomarańczy
- rozkruszone 3 kostki czekolady
- do wysmarowania formy: tłuszcz i bułka tarta lub kasza manna

 

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Tak przygotowany rozczyn zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 20 min.

Do miski wsypać 3 szklanki mąki, dodać roztrzepane jajka, cukier, margarynę i rozczyn z drożdży. Zamieszać łyżką, a następnie wyrabiać mikserem końcówkami do ciasta drożdżowego przez 5 min aż powstanie ciągnące się ciasto o jednolitej konsystencji. Pod koniec dodać rodzynki, skórkę pomarańczową, kawałki czekolady, zamieszać, przykryć ścireczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30-40 min.

Foremki nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą (mi ciasta wystarcza na jedną formę z kominkiem i 2 małe babeczki). Wyrośnięte ciasto przekłuć łyżką i nakładać do foremek do połowy wysokości. Odstawić do podrośnięcia na 10 min przed włożeniem do piekarnika.

Piec w temperaturze 170 st. do suchego patyczka czyli przez ok. 30 - 35 min.

 

 

Tagi: babka
13:08, bee-3 , Desery
Link Komentarze (1) »
czwartek, 21 kwietnia 2011
Jajko sadzone z grzankami na liściach sałaty

jajko sadzone


Składniki:
- jajko
- 2 łyżki masła
- kromka chleba
- 2 liście sałaty
- kilka cząstek pomidora
- sól, pieprz

Przed usmażeniem jajka liście sałaty porwać na kawałki i z cząstkami pomidora ułożyć na talerzu. Chleb pokroić w kosteczkę.

Następnie na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, na jednej połowie patelni usmażyć złociste grzanki, a na drugiej jajko sadzone. Potem ułożyć je na przygotowanej wcześniej sałacie, posypać po wierzchu solą i pieprzem. Jeść ciepłe, starając się mieszać rozlewające się żółtko z sałatą i grzankami.

Smacznego :)

wtorek, 19 kwietnia 2011
Tapenada (wersja włoska)

Tapenada

Składniki:

- 1 szklanka czarnych oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 filety anchois,
- skórka z połowy cytryny (bez białego miąższu),
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów z oleju (moje były w oleju i ziołach)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki oliwy

Wykonanie. Grubo posiekane anchois wkładamy do blendera, dodajemy oliwki, czosnek, skórkę z cytryny i miksujemy do uzyskania grudkowatej konsystencji (nie mazistej). Przekładamy zmiksowane składniki do miski i dodajemy do nich sok z cytryny, drobno posiekane pomidory, natkę pietruszki i oliwę. Mieszamy wszystko łyżką i podajemy z grzankami lub normalnie do bułek lub chleba.

poniedziałek, 04 kwietnia 2011
Zupa krem z brokułów

zupa krem z brokułów


Składniki:

- cebula
- mala marchewka
- 2 ziemniaki
- 450 g mrożonych lub swieżych brokułów
- 5 ząbków czosnku
- oliwa lub olej do smażenia
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- grzanki, jajka ugotowane na twardo

Cebulę, ziemniaki i marchewkę pokroić w drobną kostkę. Na dno garnka wlać oliwę i zeszklić na niej warzywa. Zalać 1,5- 2 l wody, chwilę gotować i następnie dodać brokuły. Pod koniec, gdy wszystkie warzywa zmiękną dodać posiekany czosnek, sól i pieprz do smaku.

Zdjąć z ognia i całość zmiksować blenderem. Dodać 2 łyżki masła i wymieszać. Podawać z grzankami i jajkiem ugotowanym na twardo.

 

Tagi: brokuły
14:26, bee-3 , Zupy
Link Komentarze (2) »
sobota, 02 kwietnia 2011
Makaron z suszonymi pomidorami i fetą

 

makaron z suszonymi pomidorami

Składniki:
- makaron świderki
- 3 łyżki suszonych pomidorów (tutaj użyłam płatków, ale mogą być też takie z zalewy)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 5 łyżek wody
- ok.30 g fety
- świeża lub mrożona bazylia
- 2 ząbki czosnku

Makaron ugotować z dodatkiem soli i łyżki oleju, odcedzić za pomocą przykrywki - woda, która zostanie w garnku przyda się do dokładnego wymieszania składników pod koniec.

W czasie gdy makaron się gotuje w rondelku obok gotujemy suszone pomidory z kilkoma łyżkami wody i oliwy do czasu aż zmiękną i całość nieco się zagęści. Pod koniec dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Tak przygotowanym sosem polewamy makaron, dodajemy rozkruszoną fetę i bazylię. Wszystko mieszamy w garnku, a następnie wykładamy na talerze.

czwartek, 31 marca 2011
Pasta z makreli

pasta z makreli

 

Składniki:

- 1 mała wędzona makrela
- ok. 50 g masła
- 2 jajka ugotowane na twardo
- łyżka musztardy

Mięso z makreli oddzielić od ości (małe mogą zostać). Wszystkie składniki zmiksować ze sobą w blenderze. Jeśli mamy mały blender można zmiksować oddzielnie makrelę i oddzielnie masło z jajkami, a następnie wszystko wymieszać na talerzu.

Pastą smarować pieczywo - do pasty świetnie pasują kiszone ogórki.

środa, 30 marca 2011
Sałatka z buraczków

sałatka z buraczków, sałatka buraczkowa, buraczki ćwikłowe, czerwone buraki, czerwone buraczki

 

Składniki:
- słoiczek gotowych tartych czerwonych buraczków
- jabłko
- mała cebula
- łyżka majonezu
- łyżka śmietany
- kilka kropli soku z cytryny

 

Buraczki wyłożyć do miski odcedzając nadmiar soku, cebulę pokroić w kosteczkę, jabłko zetrzeć na tarce i skropić cytryną. Wszystko ostrożnie wymieszać z majonezem i śmietaną. (ostrożnie - bo łatwo nabawić się różowych kropeczek na ubraniu).

Sałatka jest słodka i winna dlatego nie dodaję do niej żadnych przypraw. Bardzo szybko się ją robi i świetnie pasuje do drugich dań. Smacznego :)

 

niedziela, 20 marca 2011
Indyk w pomidorach

Indyk w pomidorach

Składniki:

- 300 g ryżu,
- 500 g fileta z indyka (ewentualnie z kurczaka),
- 1 ząbek czosnku,
- 1 cebula,
- 50 ml słodkiego sosu chili,
- 50 migdałów pokrojonych w słupki,
- 150 ml bulionu drobiowego,
- 1 łyżeczka curry,
- 350 g pomidorów z puszki,
- 4 łyżki oleju,
- przyprawa do drobiu,
- sól, pieprz

 

Wykonanie. Pierś z indyka umyć, pokroić w paski i wymieszać z odrobiną oleju, przyprawą do drobiu, solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i usmażyć mięso na złoty kolor. Wyjąć i odstawić. Dolać na patelnię 2 łyżki oleju, zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Dodać pomidory, curry i chwilę dusić. Wlać bulion i gotować ok. 5 minut. Następnie dodać mięso, migdały i gotować jeszcze koło 3 minut. Wlać sos chili, wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Potrawę podawać z ryżem i surówką (sałata masłowa ze śmietaną, octem i cukrem nadaje się idealnie). Całość można posypać natką pietruszki.

piątek, 18 marca 2011
Cytrynówka

Cytrynówka

Składniki:

- 5 cytryn,
- 500 ml spirytusu,
- 750 ml wody,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżka miodu

 

Wykonanie. Cytryny parzymy we wrzątku, odcinamy końcówki i kroimy na pół. Cukier rozpuszczamy w wodzie i mieszamy z roztopionym miodem. Cytryny wraz z uzyskanym syropem oraz spirytusem umieszczamy w słoju. Zakręcamy i odstawiamy na dobę.

Po dobie, sok z cytryn wyciskamy do słoja, a skórki wyrzucamy. Ponownie zostawiamy na dobę, a następnie filtrujemy przez gazę i przelewamy gotową nalewkę do butelek.

poniedziałek, 21 lutego 2011
Sałatka "Smak lata"

sałatka smak lata

 

Składniki:
- sałata lodowa
- papryka
- ogórek
- 2 pomidory
- średniej wielkości cebula (najlepiej fioletowa - sałatka będzie bardziej kolorowa)
- feta
- oliwki

 

Sos:
- 1/3 szklanki oliwy
- 2 łyżeczki octu
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich (lub sama bazylia, oregano)
- szczypta soli i pieprzu

Sałatę porwać na kawałki, paprykę, ogórka i fetę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, pomidory w dowolne kawałki. W dużej misce delikatnie wymieszać wszystkie pokrojone składniki oraz oliwki.

Ząbki czosnku posiekać, wymieszać z oliwą, octem i przyprawami. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę.
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

stat4u

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...