Kategorie: Wszystkie | Dania główne | Desery | Napoje | Przekąski | Sałatki | Zupy | Śniadania
RSS
czwartek, 21 stycznia 2010
Kasza manna

 

kasza manna

 

Składniki:

- pół szklanki kaszy manny
- szklanka mleka
- szklanka wody
- łyżka masła
- dodatki wg uznania: np. czekolada, kakao, wiórki kokosowe, rodzynki, banany, sok malinowy, konfitura

 

Do zimnego mleka i wody wsypać kaszę i zamieszać. Doprowadzić do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Dodać łyżkę masła. Gotować na wolnym ogniu ok. 10 min. uważając by się nie przypaliła.

Ciepłą, półgęstą  kaszę przelewać do miseczek. Wierzch udekorować ulubionymi dodatkami.

środa, 20 stycznia 2010
Pierogi z mięsem smażone (Pieremiacze)

Pierogi z mięsem smażone (pieremiacze)

 

Składniki na ciasto:

- 0,5 kg mąki pszennej,
- 13 dkg masła (pół kostki),
- 150 ml śmietany,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- sól, pieprz, cukier.

 

Składniki na nadzienie:

- 0,5 kg mięsa mielonego wołowego,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.

 

Nadzienie. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać i dodać razem do mięsa. Doprawić solą i pieprzem tak, aby mięso było pikantne, dokładnie wymieszać.

Ciasto. Do mąki dodać sól oraz masło w kostce. Siekać nożem aż powstanie coś w rodzaju drobnej kaszki. Dodać jajko, śmietanę, pieprz, cukier oraz sodę i wyrobić na jednolite ciasto. Jeśli masa będzie za gęsta, można dolać trochę wody.

Ciasto wałkować i wycinać szklanką krążki. Nakładać na nie farsz łyżeczką i dokładnie zlepiać tak, aby nadzienie nie wyciekło podczas smażenia.

Pierogi wrzucać na dobrze rozgrzany olej i smażyć na złocisty kolor. Najlepiej je wyjmować łyżką cedzakową i układać na papierowych ręcznikach aby pozbyć sie nadmiaru tłuszczu (podobnie jak pączki).

 

 

sobota, 16 stycznia 2010
Domowe bolognese

 

domowe bolognese

 

Składniki na makaron:

- 2,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- 1 jajko
- szczypta soli

 

Na stolnicy usypać kopczyk z mąki. Do środka wbić jajko, dodać sól, a następnie dolewać ciepłą wodę i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na 2 części. Z każdej rozwałkować cienki placek. Placki odłożyć na 30 min. do przeschnięcia.  Następnie pokroić je na płaty o szerokości ok. 20 cm. Posypać mąką i każdy złożyć kilka razy. Kroić makaron o szerokości ok. 1 cm.

 

domowy makaron

 

Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy.

 

 

Składniki na sos:

- 1 cebula
- 30 dag mięsa mielonego (wołowe lub wieprzowe)
- szklanka przecieru pomidorowego  ( lub kilka pomidorów)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- 1 łyżka mąki
- oliwa/olej

 

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać mięso, wymieszać z cebulą i dusić do miękkości. Następnie dodać przecier i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i ziołami (wyciśnięty czosnek dodać na sam koniec).

 

sos bolognese

 

Aby zagęścić sos (lepiej trzyma się potem makaronu) należy dodać łyżkę mąki posypując nią przez sitko wierzch duszącego się jeszcze sosu (jak cukrem pudrem) i następnie szybko zamieszać.

Sos podawać z makaronem. Wierzch posypać żółtym serem. Smacznego :)

poniedziałek, 11 stycznia 2010
Śledzie marchewkowe

 

sledzie marchewkowe

 

Składniki:

- 0,5 kg filetów śledziowych
- 2 marchewki
- cebula
- łyżka koncentratu pomidorowego
- olej
- ocet
- pieprz

 

By śledzie nie były zbyt słone należy je przed przygotowaniem namoczyć na co najmniej godzinę w wodzie.

W tym czasie cebulę pokroić w piórka, a marchewki zetrzeć na tarce. Wlać na patelnię sporą ilość oleju i zeszklić cebulę, następnie dodać marchewkę i dusić pod przykryciem ( jeśli marchew okaże się zbyt sucha można dolać nieco wody lub oleju). Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, doprawić pieprzem i odstawić do ostygnięcia.

Filety śledziowe wyjąć z wody, osączyć, pokroić w dzwonki i skropić octem.  Układać w salaterce na przmian z marchewką.

Najlepiej smakują gdy przygotuje się je co najmniej dzień przed podaniem.

sobota, 09 stycznia 2010
Pizzette na cieście francuskim

 

pizzette

 

pizzette

 

Składniki:

- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- jedna kula mozzarelli w zalewie
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej/oliwa
- 2 ząbki czosnku
- oregano
- sól, pieprz

 

Z ciasta francuskiego wyciąć szklanką krążki.

Z koncentratu przygotować sos na pizzetki: wymieszać 2 łyżki koncentratu ze sprasowanym czosnkiem, solą, pieprzem i oregano, w zależnosci od konsystencji koncentratu można dodać łyżkę oliwy (jednak sos musi być na tyle gęsty by nie spływał z pizzetek na blachę).

Na posmarowaną olejem blachę kłaśc krążki ciasta, każdy delikatnie smarować przygotowanym sosem, na wierzch układać plasterek mozzarelli i posypywać szczyptą oregano. Piec w temperaturze 200 st. 10 - 15 min.

Z jednego opakowania ciasta wychodzi ok. 20 pizzettek. Rąbki ciasta pozostałe po wykrojeniu krążków można posolić i również upiec - wyjdą z nich malutkie krakersy :)

niedziela, 20 grudnia 2009
Golonka w piwie

 

Golonka w piwie

Golonka w piwie

 

Składniki na golonkę w piwie:

- golonka,
- 1L piwa jasnego,
- sól, pieprz,
- papryka słodka, majeranek, tymianek,
- 1 duży ząbek czosnku,
- olej

 

Golonkę myjemy, opalamy z włosów, nacieramy przyprawami. Dodajemy niewielką ilość oleju i wcieramy w golonkę. Czosnek kroimy na małe kawałki i wtykamy w golonkę. Odstawiamy ją do lodówki na kilka godzin, najlepiej na dobę.

Pozbywamy się czosnku z golonki i opiekamy ją w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 220 stopni. Dzięki temu mięso będzie soczyste i chrupiące. Następnie wlewamy do garnka piwo i podgrzewamy do zagotowania. Wkładamy do piwa golonkę i dopełniamy wodą tak, aby mięso było całkowicie zakryte. Dusimy je na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny.

Aby mięso smakowało i wyglądało jeszcz lepiej, po duszeniu wkładamy je ponownie do piekarnika na 20 minut do temperatury 220 stopni. Golonkę podajemy z chrzanem, papryką konserwową, musztardą i oczywiście popijamy piwkiem.

niedziela, 06 grudnia 2009
Calzone

Calzone z mięsem mielonym

Calzone z mięsem mielonym

 

Składniki na ciasto:

- 40 dkg mąki,
- 8 dkg masła,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 dkg drożdży,
- 2 łyżki oliwy,
- 200 ml mleka,
- zioła prowansalskie

 

Składniki na farsz:

- 20 dkg mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- 15 dkg pieczarek,
- 2 marchewki,
- 1/2 puszki kukurydzy,
- 15 dkg sera mozarella,
- 2 pomidory,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka bazylii,
- 1 łyżka oregano,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól, pieprz

 

Ciasto. Wsypujemy do miski mąkę, dodajemy cukier i sól. Masło kroimy na małe kawałki, dodajemy do mąki i rozcieramy palcami. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z oliwą i dodajemy do mąki z masłem. Wsypujemy zioła prowansalskie i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 20 minut aby wyrosło. Ciasto dzielimy na 3 równe porcje, wałkujemy na placki, nakładamy farsz i zalepiamy jak pierogi. Calzone układamy na wysmarowanej margaryną blasze i pieczemy w 200 stoponiach przez 20 minut.

 

Farsz. Pieczarki pokroić w plastry i zalać wrzątkiem na 3 minuty, dodając jednocześnie łyżkę soku z cytryny. Pieczarki odcedzić i odstawić.  Marchew zetrzeć na tartce na dużych oczkach i odstawić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni, dodać mięso mielone i smażyć aż nie będzie surowe. Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do mięsa wraz z pieczarkami, kukurydzą, marchewką i koncentratem pomidorowym. Smażyć do czasu aż marchew zmięknie, przyprawić do smaku i odstawić do wystygnięcia. Ser mozarella kroimy w kostkę, dodajemy do schłodzonego farszu i mieszamy. Na koniec sprawdzamy jeszcze raz czy farsz jest wystarczająco doprawiony.

 

niedziela, 29 listopada 2009
Pierogi ruskie ze skwarkami

 

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie ze swkarkami

 

Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki,
- 1 jajko,
- 3/4 szklanki wrzątku,
- 1/4 szklanki zimnej wody,
- 1 łyżeczka soli

 

Składniki na farsz:

- 250g twarogu,
- 100g boczku wędzonego,
- 1 cebula,
- 4 ziemniaki średniej wielkości,
- sól, pieprz, słodka papryka

 

Ciasto na pierogi. Wsypujemy mąkę do miski, dodajemy sól. Następnie zalewamy mąkę wrzątkiem i dodajemy zimnej wody. Mieszamy wszystko łyżką, a kiedy mąka połączy się z wodą, dodajemy jajko i mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę. Odstawiamy na 20 minut, potem ciasto wyrabiamy i znowu odstawiamy na 20 minut. Gotowe ciasto wałkujemy i wycinamy okrągłe placuszki szklanką. Małą łyżeczką nakładamy farsz, zlepiamy pierogi i wrzucamy na osolony wrzątek na 5 minut. Pierogi można podawać ze śmietaną lub roztopionym masłem.

Farsz. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni. W połowie smażenia dodajemy na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy razem jeszcze około 5 minut. Ziemniaki obieramy, gotujemy i gnieciemy (robimy puree). Twaróg, ziemniaki oraz boczek z cebulką mieszamy razem i przyprawiamy do smaku. Najlepiej jest mieszać składniki gdy ziemniaki są gorące.

środa, 25 listopada 2009
Kotlet z kurczaka z sałatką

 

kotlet z kurczaka

kotlet kurczakowy

 

Składniki na kurczaka:

- pierś z kurczaka
- 1 jajko
- bułka tarta
- mąka
- sól, pieprz


Składniki na sałatkę:

- 8 pomidorów koktajlowych
- 1/3 ogórka
- 1/2 papryki
- 1 liść sałaty lodowej
- 10 oliwek z serem feta
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- koperek
- sól, pieprz


Pierś rozbijamy tłuczkiem i wcieramy sól oraz pieprz. Na talerz rozbijamy jajko i roztrzepujemy je. Następnie dodajemy mąkę aby wyszła dosyć gęsta panierka. Na drugi talerz wysypujemy bułkę tartą. Rozgrzewamy patelnię z olejem do smażenia, bierzemy naszą pierś i maczamy w panierce z obu stron, następnie w bułce tartej i wrzucamy na patelnie. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Pierś mozna podawać z ryżem, ziemniakami lub kaszą gryczaną.

Sałatka: Pomidory kroimy na połówki, ogórek i papryke w kostkę lub paski. Sałatę lodową rwiemy na dosyć drobne części i mieszamy razem ze wszystkimi warzywami wraz z oliwkami. Szatkujemy garść kopru i wsypujemy do szklanki, dodajemy oliwę i sok z cytryny, mieszamy i dodajemy do warzyw. Dodajemy soli i pieprzu do smaku i mieszamy.

niedziela, 22 listopada 2009
Największy nałóg

To już nawet nie jest nałóg ale coś więcej. Nie dosyć że spożywamy posiłki trzy razy dziennie, to jeszcze teraz o tym rozmawiamy, śnimy i marzymy. Analizujemy każdy drobiazg tak, aby danie było jeszcze smaczniejsze i bardziej wyjątkowe.

13:38, junogordes
Link Dodaj komentarz »
1 ... 11 , 12
 


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

stat4u

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...