Kategorie: Wszystkie | Dania główne | Desery | Napoje | Przekąski | Sałatki | Zupy | Śniadania
RSS
wtorek, 16 czerwca 2015
Ciasto z owocami

ciasto z owocami czeresniami

 

Dzisiaj przepis na banalne ciastko z owocami. Można powiedzieć, że to taki podstawowy przepis jak na biszkopt, tylko że z dodatkiem tłuszczu dzięki czemu ciasto nie jest takie suche. Dobrze sprawdza się w awaryjnych sytuacjach gdy nie mamy wiele czasu na przygotowanie świeżego, domowego ciasta.

Można używać dowolnych owoców, chociaż osobiście najbardziej lubię z porzeczką, wiśniami, czereśniami (jabłek, gruszek nie polecam bo zlewają się w jednokolorową masę z ciastem, a poza tym brakuje przełamania smaku czymś soczystym).

 

Składniki:
- 6 jaj
- 2 szklanki cukru pudru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju
- ok. 3 garście świeżych owoców (porzeczki, czereśnie, wiśnie)

 

Białka ubić z cukrem pudrem. Dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać mąkę i olej, wszystko dokładnie wymieszać. Masę przelać do wysmarowanej formy, na wierzch wrzucić dowolne owoce (na zdjęciu wersja z czereśniami).

Piec do 45 min. w temp 180 st.

Po wyjęciu z piekarnika można oprószyć cukrem pudrem, jeśli ktoś lubi, i gotowe :)

niedziela, 22 lutego 2015
Bacalhau (dorsz) à Bras

bacalhau a bras

 

Bacalhau à Bras to jedna z tradycyjnych potraw jakie się jada w Lisbonie. Jej podstawą jest suszony dorsz (bacalhau), którego Portugalczycy potrafią podobno przyrządzać na co najmniej 365 sposobów.

Aktualnie takiego zamrożonego dorsza można kupić w Biedronce (Smaki Portugalii), ale ja wykorzystałam tu zwykłą kostkę z dorsza. Nie obyło się za to bez kupienia portugalskich ziemniaczanych chipsów - wyglądają i smakują jak frytki, tyle że są wielkości zapałek. W wielu przepisach alternatywą jest usmażenie takich chipsów samodzielnie - jak dla mnie zbyt czasochłonne ;)

Chipsy? Solony dorsz? - co z tego może wyjść?...no właśnie, dlatego skusiłam się odkryć ten smak :) Zaczynamy.

 

Składniki: (dla 3-4 niegłodnych osób)
 
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 rozmrożone kostki z dorsza (ok. 500 g)
- opakowanie portugalskich chipsów Batata frita palha (200 g)
- 4 jaja
- garść czarnych oliwek
- pęczek natki pietruszki
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
- oliwa

Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać. Wlać na dno garnka sporą ilość oliwy i zeszklić dodając liście laurowe, sól i pieprz.

Mięso z rozmrożonych kostek podzielić na drobne kawałki, dodać do cebuli, smażyć jeszcze ok. 5 min. Wyjąć liście laurowe.

Dodać chipsy, oliwki, natkę pietruszki i delikatnie wymieszać.

Jajka roztrzepać widelcem, lub tak jak ja to zrobiłam  - ubić mikserem na jednolita masę jak do biszkoptu. Chciałam mieć pewność, że jajka wymieszają się równomiernie i nie będą w daniu przypominać jajecznicy.

Masę jajeczną wlać do garnka i delikatnie mieszać, aż zacznie się ścinać.

Bacalhau à Bras wykładać na talerze, posypać po wierzchu natką, podawać oczywiście z portugalskim winem :)

 

Jaki to smak?

Trudno porównać... ale może trochę jak paella (rybi posmak), może trochę jak frytki z rybą i omletem ;)

Najważniejsze, że gościom smakowało i miło było odbyć tą kulinarną podróż do Lisbony.

 

Smacznego:)

 

piątek, 22 sierpnia 2014
Pasztet z cukinii

pasztet z cukinii

 

Składniki:

- 1 duża cukinia
- 20 dag żółtego sera
- 30 dag drobiowej wątróbki
- marchewka
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 szklanka kaszy manny
- przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, natka pietruszki, szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

 

 

Cukinię, marchewkę i ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Wątróbkę zagotować przez 5 – 10 min. w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Ostudzić i zmielić blenderem (lub drobno posiekać). Ja używam blendera i jednocześnie mielę z nią cebulę i czosnek.

Starte warzywa i masę z wątróbki połączyć, wbić jajka, dodać kaszę, przyprawy i wymieszać.

Tak przygotowana masę wyłożyć do wysmarowanej olejem i obsypanej kaszą manną formy.

Piec ok. 1 h w temp. 180 stopni.

 

Smacznego :)



niedziela, 22 czerwca 2014
Kasza jaglana z truskawkami

kasza jaglana z truskawkami

 

Po baaardzo długich wakacjach od bloga postanowiłam w końcu umieścić nowy wpis. Nie jest to raczej nic specjalnego - ot taki przepis na słodki deser,  ale mam nadzieję, że teraz zacznę tu częściej zaglądać ;) Przy okazji dziękuję wszystkim wspaniałym osobom, które w ostatnim czasie poznałam, a które w sposób pośredni i bezpośredni zmotywowały mnie do powrotu na bloga, nawet o tym nie wiedząc :)

A oto przepis......

Składniki:

- 0,5 szklanki kaszy jaglanej

- szklanka mleka + 1/4 szklanki wody

- łyżka masła

- łyżka miodu

- cynamon

 

Dodatki:

- garść truskawek

- cukier do smaku

- starta skórka z cytryny

 

Kaszę opłukać. Ugotować w mleku z dodatkiem wody (ok. 10 min), od czasu do czasu mieszając. Dodać masło, miód, i odrobinę cynamonu. (Jeśli zbyt dużo mleka odparuje w trakcie gotowania, dolewam go jeszcze trochę "na oko", tak żeby kasza się nie przepalała). Zdjąć kaszę z ognia, przykryć i zostawić na kolejne 10 min.

W tym czasie rozgniatam widelcem truskawki z cukrem i podgrzewam na patelni lub mniejszym rondelku. Mieszam chwileczkę, do momentu rozpuszczenia się cukru.

Kaszę wykładam na talerz, obok podaję truskawkowy sos. A żeby całość nie wydawała się zbyt mdła i przesłodzona przełamuję smak świeżo startą skórką z cytryny.

Smacznego :)

 

 

PS. Rysując to serce na talerzu ciągle nuciły mi się słowa "....miałem serca pół..." może ktoś kojarzy skąd to tekst?

Edit: Już wiem, chodziło o Tadeusza Nalepę " Zanim odnalazłem Ciebie" ...(miałem serca pół...); swoją drogą - bardzo ładny tekst :)

 

 

sobota, 31 marca 2012
Lazania po bolońsku

http://rozkoszsmaku.blox.pl/resource/lazania1.jpg

No i jest! Wyszła za pierwszym razem i to z beszamelem :) Myślałem, że będzie problem, ale wszystko poszło gładko i wszystkim smakowało. Nic tak nie cieszy, jak smaczne danie, które niedość że smakuje osobie gotującej, to jeszcze wokoło słychać pomruki zadowolenia w trakcie pochłaniania posiłku.......

 

Składniki (na 6 porcji):

- 400 g makaronu typu lasagne
- 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 4 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
- oliwa z oliwek
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 250 g startego żółtego sera (może być parmezan) 
- 3/4 szklanki bulionu wołowego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, suszone oregano i bazylia (można świeże)

 

Składniki na beszamel:

- 4 łyżki masła 
- 4 łyżki mąki
- 0,5 l mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Mięso. Cebulę z czosnkiem szklimy na patelni z dodatkiem 3 łyżek oliwy. Dodajemy mielone mięso i smażymy około 10 minut, starając się jak najbardziej rozdrobnić mięso na patelni. Następnie dodajemy bulion, pomidory, po niewielkiej ilości soli, pieprzu, oregano i bazylii. Całość smażymy do czasu aż nam ładnie odparuje i sos będzie dość gęsty (można zagęścić odrobiną mąki jeśli ktoś nie ma cierpliwości). Doprawiamy już ostatecznie i odstawiamy.

Makaron. Gotujemy go tylko przez 2 minuty w osolonym wrzątku z odrobiną oleju. Wyjmujemy z wody i rozkładamy pojedynczo na blacie, aby nam sie nie posklejał.

Beszamel. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę, ciągle mieszając. Gdy ładnie zgęstnieje zestawiamy z ognia i dolewamy mleko, stale mieszając. Następnie rondel stawiamy ponownie na ogień i mieszamy całość. Gdy się zagotuje, sprawdzamy czy gęstość jest odpowiednia - powinno być trochę rzadsze niż śmietana. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pamiętajcie, aby dobrze doprawić, gdyż beszamel jest bardzo smaczny dobrze przyprawiony, w przeciwnym razie może być mdły.

Ostatni krok. Naczynie żaroodporne, najlepiej prostokątne, smarujemy oliwą i układamy kolejno: płaty makaronu, sos mięsny, beszamel (cienka warstwa) oraz ser żółty. Układamy tak aż do wyczerpania składników. Powinno wyjść 3-4 warstwy. Na ostatnią warstwę wykładamy makaron i przykrywamy sporą ilością beszamelu i posypujemy obficie serem żółtym. Nakładamy przykrywkę i zapiekamy ok. 30 minut w temp. 170 stopniach.

Przepis wydaje się może i długi, ale to tylko złudzenie, a dla smaku warto :)

czwartek, 08 marca 2012
Grochówka na wędzonce

http://rozkoszsmaku.blox.pl/resource/grochowka302.jpg

No i przyszła pora na grochówkę. Niektórych może zdziwić fakt, że dodałem do zupy i makaron i ziemniaki, o rety, co to za mieszanka!? Ha, wyśmienita. To jeden z najlepszych zupnych smaków z mojego dzieciństwa.....

Składniki na duży garnek:

- ok. 5 litrów wywaru (najlepiej z wędzonych kości)
- 1 szklanka grochu połówkowego
- 150 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę,
- 250 g kiełbasy, pokrojonej w plastry
- 1 cebula, pokrojna w kostkę
- 2 duże marchewki, pokrojone w talarki
- 1 pietruszka, starta na tarce
- pół selera, startego na tarce
- 1 mały por, pokrojony w talarki
- 3 spore ziemniaki, pokrojone w kostkę,
- 2 garści suszonego makaronu (najlepiej domowego)
- sól, pieprz, majeranek

 

Wykonanie. Groch namoczyć na noc w zimnej wodzie. Na drugi dzień wsypać groch do garnka, zalać wodą i gotować. Gdy troszkę zmięknie, dodać go do wywaru i gotować jeszcze ok. 5 minut. 

Marchew, pietruszkę, seler, por i ziemniaki dodać do garnka ciągle gotując. Następnie dodać makaron i po krótkim czasie kiełbasę, boczek i cebulę, wcześniej usmażone.

Gotować całość aż wszystkie składniki będą miękkie, szczególnie warzywa i groch. Dosmaczyć solą, pieprzem oraz dużą ilością majeranku (ok. 1,5 łyżki soli można dodać już wcześniej aby wywar nabierał smaku).

Zupa powinna wyjść dość gęsta, ale nie do przesady. Zawsze można ją rozrzedzić, ale nie wodą tylko wywarem (może być z kostki), wtedy zupa nie utraci smaku.

Gróchówka jest bardzo treściwa, dlatego drugie danie na obiad raczej odpada nam z menu :) 

niedziela, 26 lutego 2012
Babka ziemniaczana

babka ziemniaczana

 

Składniki:
 
- 1 kg ziemniaków
- 250 g boczku
- 2 cebule
- 2 jaja
- 3/4 szklanki mąki
- sól, pieprz, majeranek
- tłuszcz i bułka tarta do formy 

 

Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Ziemniaki zetrzeć na tarce lub zmiksować blenderem. Następnie do ziemniaków dodać mąkę, jaja, przyprawy i usmażony boczek z cebulką i wymieszać. 

Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką. Wyłożyć do niej masę ziemniaczaną i piec w temperaturze 180 stopni przez 60 min (aż babka zacznie się rumienić).

 

 

środa, 22 lutego 2012
Pierogi ze szpinakiem, kurczakiem i serem

http://rozkoszsmaku.blox.pl/resource/Pierogi_ze_szpinakiem3.jpg

Pomysł na to danie zaczerpnąłem ze strony Kwestia smaku. Pierogi te są idealne kiedy spodziewamy się gości. Wyglądają oryginalnie, a smakują rewelacyjnie. Przyrządzałem je już nie jeden raz i dalej nie mam dość....

 

Składniki (na ok. 120 pierogów):

- 450 g piersi z kurczaka, posypanych mieszanką grilową i smażonych na złoto
- 450 g twarogu
- 650 g mrożonego szpinaku
- 1 jajko
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 2 łyżki posiekanej, świeżej mięty
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 2 szczypty estragonu
- sól, pieprz

 

Przepis na ciasto znajdziesz tutaj

Wykonanie. Szpinak rozmrażamy, odciskamy wodę i drobno siekamy. Usmażonego kurczaka siekamy na drobne kawałki. Szpinak, kurczaka i twaróg mieszamy razem. Dodajemy jajko, parmezan, czosnek, miętę, estragon, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem mieszamy i mamy farsz gotowy. 

Następnie rozkładamy farsz na wycięte kółka z ciasta i formujemy pierogi. Wrzucamy je na osolony wrzątek i gotujemy około 2 minut od wypłynięcia.

Gotowe pierogi najlepiej smakują z roztopionym masłem z dodatkiem bułki tartej i odrobiną wegety. 

sobota, 11 lutego 2012
Szaszłyk z kurczaka po libańsku

http://rozkoszsmaku.blox.pl/resource/Szaszlyk_libanski.jpg

Przepis na tego wyśmienitego kuraka pochodzi ze strony Filozofia smaku.

Dla miłośników kuchni arabskiej gorąco polecam. Stopień trudności jest taki, że go nie ma :) Marynata i smażenie, cała filozofia. Do dzieła więc.....

 

Składniki (7-8 porcji):

- ok. 1,1 kg piersi z kurczaka
- 3 ząbki czosnku posiekane
- 3 łyżki oliwy
- sok z niedużej cytryny
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 230 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki sumaku
- 1 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki zmielonego, czarnego pieprzu
- patyczki do szaszłyków

 

Wykonanie. Mięso płuczemy w wodzie, czyścimy, kroimy na większe kawałki. Resztę składników mieszamy ze sobą. Do marynaty dodajemy kurczaka i razem dokładnie mieszamy. Odstawiamy na noc do lodówki (ewentualnie na 4 godziny). Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez 30 minut. Nadziewamy kawałki kurczaka na patyczki i smażymy na patelni grilowej z małą ilością oleju lub pieczemy w piekarniku. Ja smażyłem na patelni grilowej około 10 minut i dopiekałem około 10 minut w piekarniku w 125 stopniach aby mieć pewność, że mięso nie będzie surowe. Nie trzeba się obawiać, że mięso w piekarniku wyschnie za bardzo, bo jogurt robi swoje i mięsko jest gumowe i kruche :)

Szaszłyki najlepiej podawać z chlebem naan i sosem czosnkowym, ale można też tak jak ja, czyli z ryżem gotowanym z curry i surówką marynowaną, na którą przepis znajdziesz tutaj.

 

sobota, 08 października 2011
Zupa meksykańska

http://rozkoszsmaku.blox.pl/resource/Zupa_meksykanska01.jpg

Przepis zaczerpnięty z fajnej strony www.skutecznie.tv, delikatnie zmodyfikowany :)

 

Składniki:

- 500g mięsa mielonego (ja dałem mieszankę wołowo-wieprzową),
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane,
- 2 duże cebule, pokrojone w małą kostkę,
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę,
- puszka posiekanych pomidorów (ok. 400g),
- puszka czerwonej fasoli,
- puszka kukurydzy,
- 400 ml wody,
- 1 wołowa kostka rosołowa, 
- 2 spore łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki papryki chili,
- szczypta kuminu (opcjonalnie, kto nie lubi niech nie dodaje),
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
- sól

 

Wykonanie. Do garnka wsypujemy fasolkę z puszki, kukurydzę, pomidory i wlewamy 400 ml wody. Dodajemy pieprz ziołowy, gotujemy całość około 15 minut i odstawiamy.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju lub oliwy i dodajemy mięso mielone. Posypujemy przyprawami czyli, bazylią, oregano, papryką słodką, 1/2 łyżeczką soli, papryką chili (ja doprawiałem ostrość zupy na samym końcu w obawie że może być za ostra), kuminem (opcjonalnie). Całość mieszamy, rozdrabniamy i smażymy na dość mocnym ogniu. Po około 10 minutach dodajemy cebulę, a za kolejne 3 minuty paprykę pokrojoną w kostkę i całość dusimy do momentu aż papryka zacznie robić się miękka. Następnie dodajemy czosnek, mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.

Zawartość patelni dodajemy do gotującej się zupy i mieszamy. Jeśli zupa jest bardzo gęsta, dodajemy jeszcze 400 ml wody i doprawiamy do smaku kostką rosołową, solą, oregano, bazylią, słodką papryką i chili. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i ostatni raz próbujemy czy zupa jest już wystarczająco przyprawiona.

Do zupy bardzo pasuje pszenne pieczywo jak bułka czy bagietka. Życzę smacznego :) 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

stat4u

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...