Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto z owocami

ciasto z owocami czeresniami

 

Dzisiaj przepis na banalne ciastko z owocami. Można powiedzieć, że to taki podstawowy przepis jak na biszkopt, tylko że z dodatkiem tłuszczu dzięki czemu ciasto nie jest takie suche. Dobrze sprawdza się w awaryjnych sytuacjach gdy nie mamy wiele czasu na przygotowanie świeżego, domowego ciasta.

Można używać dowolnych owoców, chociaż osobiście najbardziej lubię z porzeczką, wiśniami, czereśniami (jabłek, gruszek nie polecam bo zlewają się w jednokolorową masę z ciastem, a poza tym brakuje przełamania smaku czymś soczystym).

 

Składniki:
- 6 jaj
- 2 szklanki cukru pudru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju
- ok. 3 garście świeżych owoców (porzeczki, czereśnie, wiśnie)

 

Białka ubić z cukrem pudrem. Dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać mąkę i olej, wszystko dokładnie wymieszać. Masę przelać do wysmarowanej formy, na wierzch wrzucić dowolne owoce (na zdjęciu wersja z czereśniami).

Piec do 45 min. w temp 180 st.

Po wyjęciu z piekarnika można oprószyć cukrem pudrem, jeśli ktoś lubi, i gotowe :)

wtorek, 16 czerwca 2015, bee-3

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2015/06/16 19:01:03
super wygląda; chyba zrobię na weekend. Widzę że piekłas w keksówce na jedną blachę to przepis czy na dwie??
-
2015/06/16 19:26:07
To akurat taka forma wieniec, myślę że do zbyt małej keksówki może się nie zmieścić. Na początku ciasta jest mało i zawsze mam wrażenie że o czymś zapomniałam jak wlewam, ale potem wiadomo... rośnie więc uważaj. Ps. Koniecznie spróbuj kiedyś z czarnymi porzeczkami- to mój faworyt smakowy :)
-
2015/07/01 18:10:26
ciasto zrobione; bardzo smaczne. Pozdrawiam Iza


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

stat4u

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...