Blog > Komentarze do wpisu
Bacalhau (dorsz) à Bras

bacalhau a bras

 

Bacalhau à Bras to jedna z tradycyjnych potraw jakie się jada w Lisbonie. Jej podstawą jest suszony dorsz (bacalhau), którego Portugalczycy potrafią podobno przyrządzać na co najmniej 365 sposobów.

Aktualnie takiego zamrożonego dorsza można kupić w Biedronce (Smaki Portugalii), ale ja wykorzystałam tu zwykłą kostkę z dorsza. Nie obyło się za to bez kupienia portugalskich ziemniaczanych chipsów - wyglądają i smakują jak frytki, tyle że są wielkości zapałek. W wielu przepisach alternatywą jest usmażenie takich chipsów samodzielnie - jak dla mnie zbyt czasochłonne ;)

Chipsy? Solony dorsz? - co z tego może wyjść?...no właśnie, dlatego skusiłam się odkryć ten smak :) Zaczynamy.

 

Składniki: (dla 3-4 niegłodnych osób)
 
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 rozmrożone kostki z dorsza (ok. 500 g)
- opakowanie portugalskich chipsów Batata frita palha (200 g)
- 4 jaja
- garść czarnych oliwek
- pęczek natki pietruszki
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
- oliwa

Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać. Wlać na dno garnka sporą ilość oliwy i zeszklić dodając liście laurowe, sól i pieprz.

Mięso z rozmrożonych kostek podzielić na drobne kawałki, dodać do cebuli, smażyć jeszcze ok. 5 min. Wyjąć liście laurowe.

Dodać chipsy, oliwki, natkę pietruszki i delikatnie wymieszać.

Jajka roztrzepać widelcem, lub tak jak ja to zrobiłam  - ubić mikserem na jednolita masę jak do biszkoptu. Chciałam mieć pewność, że jajka wymieszają się równomiernie i nie będą w daniu przypominać jajecznicy.

Masę jajeczną wlać do garnka i delikatnie mieszać, aż zacznie się ścinać.

Bacalhau à Bras wykładać na talerze, posypać po wierzchu natką, podawać oczywiście z portugalskim winem :)

 

Jaki to smak?

Trudno porównać... ale może trochę jak paella (rybi posmak), może trochę jak frytki z rybą i omletem ;)

Najważniejsze, że gościom smakowało i miło było odbyć tą kulinarną podróż do Lisbony.

 

Smacznego:)

 

niedziela, 22 lutego 2015, bee-3

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
Gość: cyniol, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/02/25 16:46:32
kupiłem dorsza portugalskiego( luty 2015. Skóra płetwy i podsmiardłe mieso. Dobre części poszły dla niemca. Polak jak zwykle może jeść gówno


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

stat4u

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...