Blog > Komentarze do wpisu
Lazania po bolońsku

http://rozkoszsmaku.blox.pl/resource/lazania1.jpg

No i jest! Wyszła za pierwszym razem i to z beszamelem :) Myślałem, że będzie problem, ale wszystko poszło gładko i wszystkim smakowało. Nic tak nie cieszy, jak smaczne danie, które niedość że smakuje osobie gotującej, to jeszcze wokoło słychać pomruki zadowolenia w trakcie pochłaniania posiłku.......

 

Składniki (na 6 porcji):

- 400 g makaronu typu lasagne
- 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 4 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
- oliwa z oliwek
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 250 g startego żółtego sera (może być parmezan) 
- 3/4 szklanki bulionu wołowego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, suszone oregano i bazylia (można świeże)

 

Składniki na beszamel:

- 4 łyżki masła 
- 4 łyżki mąki
- 0,5 l mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Mięso. Cebulę z czosnkiem szklimy na patelni z dodatkiem 3 łyżek oliwy. Dodajemy mielone mięso i smażymy około 10 minut, starając się jak najbardziej rozdrobnić mięso na patelni. Następnie dodajemy bulion, pomidory, po niewielkiej ilości soli, pieprzu, oregano i bazylii. Całość smażymy do czasu aż nam ładnie odparuje i sos będzie dość gęsty (można zagęścić odrobiną mąki jeśli ktoś nie ma cierpliwości). Doprawiamy już ostatecznie i odstawiamy.

Makaron. Gotujemy go tylko przez 2 minuty w osolonym wrzątku z odrobiną oleju. Wyjmujemy z wody i rozkładamy pojedynczo na blacie, aby nam sie nie posklejał.

Beszamel. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę, ciągle mieszając. Gdy ładnie zgęstnieje zestawiamy z ognia i dolewamy mleko, stale mieszając. Następnie rondel stawiamy ponownie na ogień i mieszamy całość. Gdy się zagotuje, sprawdzamy czy gęstość jest odpowiednia - powinno być trochę rzadsze niż śmietana. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pamiętajcie, aby dobrze doprawić, gdyż beszamel jest bardzo smaczny dobrze przyprawiony, w przeciwnym razie może być mdły.

Ostatni krok. Naczynie żaroodporne, najlepiej prostokątne, smarujemy oliwą i układamy kolejno: płaty makaronu, sos mięsny, beszamel (cienka warstwa) oraz ser żółty. Układamy tak aż do wyczerpania składników. Powinno wyjść 3-4 warstwy. Na ostatnią warstwę wykładamy makaron i przykrywamy sporą ilością beszamelu i posypujemy obficie serem żółtym. Nakładamy przykrywkę i zapiekamy ok. 30 minut w temp. 170 stopniach.

Przepis wydaje się może i długi, ale to tylko złudzenie, a dla smaku warto :)

sobota, 31 marca 2012, junogordes

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2012/04/14 10:28:46
Wygląda bardzo profesjonalnie. Nie jedna osoba wprosiłaby się na taki posiłek;)
-
2014/07/27 10:36:06
Uwielbiam :).
-
2014/09/04 15:54:11
No nie ma to jak lasagne ;) Ostatnio mi też podchodzą hamburgery (wrocław przestań mi podtykać knajpki!). Ale twój przepis na pewno wypróbuję :D


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

stat4u

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...