Blog > Komentarze do wpisu
Grochówka na wędzonce

http://rozkoszsmaku.blox.pl/resource/grochowka302.jpg

No i przyszła pora na grochówkę. Niektórych może zdziwić fakt, że dodałem do zupy i makaron i ziemniaki, o rety, co to za mieszanka!? Ha, wyśmienita. To jeden z najlepszych zupnych smaków z mojego dzieciństwa.....

Składniki na duży garnek:

- ok. 5 litrów wywaru (najlepiej z wędzonych kości)
- 1 szklanka grochu połówkowego
- 150 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę,
- 250 g kiełbasy, pokrojonej w plastry
- 1 cebula, pokrojna w kostkę
- 2 duże marchewki, pokrojone w talarki
- 1 pietruszka, starta na tarce
- pół selera, startego na tarce
- 1 mały por, pokrojony w talarki
- 3 spore ziemniaki, pokrojone w kostkę,
- 2 garści suszonego makaronu (najlepiej domowego)
- sól, pieprz, majeranek

 

Wykonanie. Groch namoczyć na noc w zimnej wodzie. Na drugi dzień wsypać groch do garnka, zalać wodą i gotować. Gdy troszkę zmięknie, dodać go do wywaru i gotować jeszcze ok. 5 minut. 

Marchew, pietruszkę, seler, por i ziemniaki dodać do garnka ciągle gotując. Następnie dodać makaron i po krótkim czasie kiełbasę, boczek i cebulę, wcześniej usmażone.

Gotować całość aż wszystkie składniki będą miękkie, szczególnie warzywa i groch. Dosmaczyć solą, pieprzem oraz dużą ilością majeranku (ok. 1,5 łyżki soli można dodać już wcześniej aby wywar nabierał smaku).

Zupa powinna wyjść dość gęsta, ale nie do przesady. Zawsze można ją rozrzedzić, ale nie wodą tylko wywarem (może być z kostki), wtedy zupa nie utraci smaku.

Gróchówka jest bardzo treściwa, dlatego drugie danie na obiad raczej odpada nam z menu :) 

czwartek, 08 marca 2012, junogordes

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

stat4u

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...