Blog > Komentarze do wpisu
Pierogi ze szpinakiem, kurczakiem i serem

http://rozkoszsmaku.blox.pl/resource/Pierogi_ze_szpinakiem3.jpg

Pomysł na to danie zaczerpnąłem ze strony Kwestia smaku. Pierogi te są idealne kiedy spodziewamy się gości. Wyglądają oryginalnie, a smakują rewelacyjnie. Przyrządzałem je już nie jeden raz i dalej nie mam dość....

 

Składniki (na ok. 120 pierogów):

- 450 g piersi z kurczaka, posypanych mieszanką grilową i smażonych na złoto
- 450 g twarogu
- 650 g mrożonego szpinaku
- 1 jajko
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 2 łyżki posiekanej, świeżej mięty
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 2 szczypty estragonu
- sól, pieprz

 

Przepis na ciasto znajdziesz tutaj

Wykonanie. Szpinak rozmrażamy, odciskamy wodę i drobno siekamy. Usmażonego kurczaka siekamy na drobne kawałki. Szpinak, kurczaka i twaróg mieszamy razem. Dodajemy jajko, parmezan, czosnek, miętę, estragon, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem mieszamy i mamy farsz gotowy. 

Następnie rozkładamy farsz na wycięte kółka z ciasta i formujemy pierogi. Wrzucamy je na osolony wrzątek i gotujemy około 2 minut od wypłynięcia.

Gotowe pierogi najlepiej smakują z roztopionym masłem z dodatkiem bułki tartej i odrobiną wegety. 

środa, 22 lutego 2012, junogordes

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

stat4u

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...