Blog > Komentarze do wpisu
Gofry z bitą śmietaną

gofry z bitą śmietaną

Składniki:

- 0,5 kg mąki 
- 4 jaja
- 400 ml mleka
- 15 dag masła
- 30 dag cukru pudru
- 20 g proszku do pieczenia
- cukier waniliowy (opcjonalnie)
- aromat zapachowy (opcjonalnie)
- 375 ml śmietanki 30%

 

Wykonanie.  Jaja utrzeć z cukrem na pulchną masę, następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, roztopione masło, cukier puder i pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Gofry piec około 3 minut, nakładając niewielką ilość ciasta (czas pieczenia i ilość ciasta zależy od gofrownicy jaką posiadamy).

Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru.  Ponadto na gofry można nakładać dżem lub świeże owoce i posypywać czekoladą.

 

 

sobota, 25 czerwca 2011, junogordes

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2011/06/26 06:15:25
Prawdziwa rozkosz smaku:)
-
2011/08/01 12:03:50
Rozkosz smaku do potęgi :D


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

stat4u

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...