Blog > Komentarze do wpisu
Panna cotta z sosem truskawkowym

panna cotta z truskawkami


Składniki (na 4 porcje):

- 250 ml mleka
- 250 ml śmietany kremówki
- 20 g żelatyny
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki cukru
- garść truskawek

 

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości letniej wody. Mleko połączyć ze śmietanką, zagotować, zdjąć z ognia. Osłodzić cukrem waniliowym. Do ciepłego mleka wlać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Ostudzić i rozlać do filiżanek. Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny aż stężeje.

Truskawki umyć i rozgnieść z dodatkiem cukru. Chwilę podgrzać w garnuszku, aby cukier się rozpuścił, ostudzić.

Panna cotte wyjąć z filiżanek - dla ułatwienia filiżanki należy zanurzyć na chwilę w ciepłej wodzie. Tak otrzymane babeczki polać truskawkowym sosem lub dowolnym syropem owocowym.

 

 

wtorek, 15 czerwca 2010, bee-3
Tagi: truskawki

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2010/06/15 14:00:23
Toż to prawdziwa rozkosz smaku:)
-
2010/06/15 15:27:45
Pozwolisz, że się poczęstuję :)
-
2010/06/15 15:29:41
Prawdziwie letni deser :) I do tego ten sos truskawkowy... pycha!
-
2010/06/15 18:31:19
Proszę śmiało się częstować :) A truskawkowych pyszności pojawi się tutaj wkrótce więcej, wszak mamy truskawkowy sezon ;)
-
2010/06/16 10:15:15
cudnie podane..


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

stat4u

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...