Blog > Komentarze do wpisu
Roladki z jabłkami i cynamonem

jabłkowe roladki

 

Przepis na ciasteczka jest modyfikacją przepisu na smaczne małe pizze - PIZZETTE ŚLIMAKI

 

Składniki:

- 50 dag mąki
- 2 dag drożdży
- 350ml ciepłego mleka
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżeczki cukru



Składniki na farsz:

- 4 słodkie jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół szklanki rodzynek


Mąkę wsypać do miski. Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem, cukrem i dodać do mąki. Dolać olej i wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na 30 min. do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na stolnicę. Podsypać mąką, lekko zagnieść i podzielić na 2 części. Z każdej rozwałkować prostokąt o wymiarak ok. 30 cm x 15 cm.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z cynamonem. Rodzynki namoczyć na 30 min. w wodzie.

Na każdy placek wyłożyć cienką warstę jabłek i posypać rodzynkami. Placek zrolować, a następnie pociąć na częsci o grubosci ok. 2 cm.


Układać ostrożnie na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez 20 - 30 min.

Gotowe posypać cukrem pudrem.

 

roladki jabłkowe

 

sobota, 13 marca 2010, bee-3
Tagi: ciasteczka

Polecane wpisy

  • Ciasto z owocami

    Dzisiaj przepis na banalne ciastko z owocami. Można powiedzieć, że to taki podstawowy przepis jak na biszkopt, tylko że z dodatkiem tłuszczu dzięki czemu ciasto

  • Kasza jaglana z truskawkami

    Po baaardzo długich wakacjach od bloga postanowiłam w końcu umieścić nowy wpis. Nie jest to raczej nic specjalnego - ot taki przepis na słodki deser, ale mam na

  • Amoniaczki vel pierniczki

    Składniki: - 2 szklanki mąki - pół szklanki cukru - 2 łyżki masła - płaska łyżeczka amoniaku - woda (tyle ile zabierze ciasto czyli ok. pół szklanki) - łyżeczka

  • Ciasteczka alfajores

    To bardzo kruche i delikatne ciasteczka argentyńskie, przekładane kajmakiem (dulce de leche), coś w rodzaju naszych markiz. Swoją kruchość zawdzięczają mące kuk

  • Biszkopty migdałowe

    Szybkie małe co nieco, do przygotowania jako szybka i zdrowa przekąska lub na deser. Biszkopty migdałowe: 100 g migdałów 3 łyżki ksylitolu zapach migdałowy kilk

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2010/03/13 17:14:45
ja właśnie taką pikantną wersję często robię, a z cynamonem musi być jeszcze lepsze. :]
-
Gość: , *.chello.pl
2010/03/13 18:49:51
Zjadlabym teraz takie smakołyki .... Pycha
Pozdrawiam
www.kucharzytrzech.blogspot.com


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

stat4u

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...