Blog > Komentarze do wpisu
Bigos ze świeżej kapusty

Bigos ze świeżej kapusty

Składniki:

- 3 średnie kapusty,
- 0,5 kg karkówki,
- 0,5 kg kiełbasy,
- 2 udka z kurczaka,
- 6 marchewek,
- 1 cebula,
- 200g koncentratu pomidorowego,
- 350 ml śmietany do zupy,
- 1 kostka rosołowa,
- 2 garści kopru,
- 4 łyżki oleju do smażenia,
- sól, pieprz,
- liść laurowy, ziele angielskie

 

Karkówkę kroimy w dosyć dużą kostkę i smażymy na patelni z olejem. W trakcie smażenia dodajemy pokrojoną w małą kostkę cebulę i czekamy aż mięso się przyrumieni. Odstawiamy karkówkę i kroimy kiełbasę na pół talarki i również smażymy ją na patelni. Udka z kurczaka gotujemy w wodzie i doprawiamy kostką rosołową i solą, aby wyszedł nam wywar (co najmniej 0,5 litra). Ugotowane udka rozbieramy i kroimy w paski lub kostkę.

Bigos ze świeżej kapusty

Kapustę szatkujemy, marchewkę tniemy na talarki i wszystkie składniki wrzucamy do garnka (również mięso), wlewamy wywar rosołowy i dusimy przez 15 minut na sporym ogniu. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, śmietanę, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy przez następne 15 minut na mniejszym ogniu, co chwile mieszając. Doprawiamy bigos solą i pieprzem, można też vegetą. Sprawdzamy czy kapusta jest już miękka (zależy od rodzaju kapusty, niektóra musi być gotowana dłużej). Na sam koniec dodajemy poszatkowany koper i mieszamy. Sos, który powstaje podczas gotowania bigosu jest po prostu wyśmienity :)

niedziela, 28 lutego 2010, junogordes

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2010/03/01 22:21:23
Wygląda smakowicie. Ja bigos ze świeżej kapusty robię latem, teraz obowiązkowo - z kiszoną :)
-
2010/03/02 22:26:33
o matko uwielbiam! ze świeżej kapustki jest super, byleby nie było za dużo mięsa :P
-
2010/03/03 16:27:33
oj moja mama zawsze taki robiła pychaaa


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

stat4u

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...