Blog > Komentarze do wpisu
Pierogi ruskie ze skwarkami

 

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie ze swkarkami

 

Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki,
- 1 jajko,
- 3/4 szklanki wrzątku,
- 1/4 szklanki zimnej wody,
- 1 łyżeczka soli

 

Składniki na farsz:

- 250g twarogu,
- 100g boczku wędzonego,
- 1 cebula,
- 4 ziemniaki średniej wielkości,
- sól, pieprz, słodka papryka

 

Ciasto na pierogi. Wsypujemy mąkę do miski, dodajemy sól. Następnie zalewamy mąkę wrzątkiem i dodajemy zimnej wody. Mieszamy wszystko łyżką, a kiedy mąka połączy się z wodą, dodajemy jajko i mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę. Odstawiamy na 20 minut, potem ciasto wyrabiamy i znowu odstawiamy na 20 minut. Gotowe ciasto wałkujemy i wycinamy okrągłe placuszki szklanką. Małą łyżeczką nakładamy farsz, zlepiamy pierogi i wrzucamy na osolony wrzątek na 5 minut. Pierogi można podawać ze śmietaną lub roztopionym masłem.

Farsz. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni. W połowie smażenia dodajemy na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy razem jeszcze około 5 minut. Ziemniaki obieramy, gotujemy i gnieciemy (robimy puree). Twaróg, ziemniaki oraz boczek z cebulką mieszamy razem i przyprawiamy do smaku. Najlepiej jest mieszać składniki gdy ziemniaki są gorące.

niedziela, 29 listopada 2009, junogordes

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi

stat4u

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...